A legjobb takarítási trükkök profiktól – Így biztosan ragyogni fog a konyha

rendetlenség cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindenki szeretné, ha minél kevesebb idejét rabolná el a takarítás, főleg azoké a helyiségeké, amelyeket rendszeresen használ – a konyha az a része a lakásnak, ahol naponta többször is megfordul a család minden tagja.

Ahhoz, hogy tényleg ragyogjon a lakás, és ne kelljen minden hétvégédet a takarításra áldoznod, bizony érdemes bevetned praktikákat. A legjobb és leghatékonyabb takarítási trükköket a profiktól lesheted el, hiszen ők megtanulták, hogy a lehető legkevesebb időráfordítással, hatékonyan tudják elvégezni a munkát. Ha te sem szeretnéd minden szabadidődet a lakás suvickolásával tölteni, akkor érdemes megfogadni néhány tanácsot, hogy az otthonod is ragyogjon, és te is időt spórolj. 

Ha azt választod, hogy alkalmanként, külön-külön esel neki a piszkos részeknek, akkor a sütő takarításához ezeket a módszereket ajánljuk. Arra viszont mindig figyelj, hogy a tisztításhoz használt eszközt rendszeresen cseréld, mert a baktériumok melegágya lehet. A takarítási módszereket, tippeket pedig fogadd meg, mert nemcsak időt spórolsz meg velük, hanem tényleg patyolattiszta lesz a lakásod. 

A konyhában ezekre a tárgyakra fordíts különös figyelmet, mert ott is hamar elszaporodhatnak a baktériumok. Egyáltalán nem szükséges mindenféle tisztítószert vásárolnod, ha van otthon eceted, szódabikarbónád, zsíroldód és egy bevált általános tisztítószered, akkor felesleges a továbbiakra pénzt költened.

konyhatakarítás álló

Kezdd a rendetlenséggel

Mielőtt belefognál, pakolj el mindent a konyhában, mert rendetlenségben takarítani sem lehet. Ürítsd ki a szemeteseket, a piszkos edényeket vidd a konyhába, mosogasd el. A takarítás előtt végzett rendrakás nemcsak megkönnyíti a munkát, de így a poros felületeket is hatékonyabban tudod letörölni, és nem fogsz visszatenni semmilyen piszkos tárgyat a frissen tisztított helyekre. 

Folytasd a konyhával

Ha igazán alapos szeretnél lenni, akkor ne csak a látható felületekre fektess hangsúlyt. A konyhaszekrénynek ne csak a külsejét mosd le, hanem a belsejét is, mert hiába védi ajtó, belül is porosodik. Ha nem is hetente, de legalább félévente pakolj ki belőle mindent, és töröld át tisztítószeres vízzel, majd töröld szárazra. A szemetesben ne csak a zsákot cseréld, hanem hetente egyszer alaposan mosd át. Így nemcsak a kellemetlen szagoktól, hanem a kórokozóktól is megszabadulsz. A konyhai padlót is mindenképpen söpörd vagy porszívózd fel, mielőtt felmosol. Felmosásánál a fugára is fordíts figyelmet, ha nagyon alapos szeretnél lenni, egy használt fogkefének nagyon jó hasznát veheted. 

konyha felmosás áló

Porold ki a függönyöket

Mielőtt betennéd a mosógépbe a függönyöket, porold ki őket egy kéztörlővel. A törülköző szálai a függönyök sarkába is be tudnak férkőzni, és jobban kiszedik a port belőlük. Ha kiporoltad a függönyöket, porszívózd fel a függöny körül a szennyeződéseket.

Ahol sokat jársz, kétszer porszívózz fel

A konyhában különösen sok kosz halmozódik fel, véletlenül kimegy egy kis liszt, cukor, kiömlik valami. Amikor porszívózol, és áthaladsz a konyha egyik sarkából a másikba, minden áthaladáskor porszívózz ki. Így kétszer is át fogsz rajta menni, és biztos meg tudod tisztítani az összes szennyeződéstől. 

porszívózás álló

Hagyd hatni a tisztítószereket

A házvezetőnők tudják, hogy a takarítás sokkal gyorsabb és egyszerűbb lehet, ha egyszerűen időt adsz a tisztítószereknek. Az összetevőknek, legyenek azok természetesek vagy vegyi anyagok, időre van szükségük, hogy hassanak. Legalább tíz percig hagyd hatni őket a szennyezett felületeken, például a durva munkalapokon vagy koszos szőnyegeken, sokkal könnyebb lesz utána a takarítás.

Ragyogjanak a csapok

Ha a csapok ragyognak, még inkább tisztaságérzetet kelt a konyha is. Távolítsd el a csapokról a vízfoltokat és az ujjlenyomatokat úgy, hogy alkohollal ledörzsölöd őket. Csak egy-két perccel több időbe telik, de óriási lesz a különbség. 

Tartsd kéznél a takarítási eszközöket

Ahogy a szállodában a takarító személyzet is magával viszi a kocsiján az eszközeit, te is készíts egy saját takarítókocsit, amin minden szükséges eszköz rajta van, hogy ne kelljen folyamatosan keresgélni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon