Blansírozás otthon: így lesz hófehér a mandula
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kevés idegesítőbb dolog létezik annál, mint amikor nekiállunk sütni vagy főzni valamit, és miután szépen elővettünk minden hozzávalót, akkor derül ki, hogy valamelyik alapanyag vagy hiányzik, vagy nem pont olyan formában van jelen a konyhánkban, ahogy azt a recept megkívánja.
A minap olyan mákos ételt szerettem volna készíteni, amibe kivételesen egész mák kellett. Nem gondoltam volna, hogy nehezebb feladat lesz, mint daráltat venni, de az összes boltban, ahol próbálkoztam, kizárólag daráltat árultak.
A probléma, hogy daráltból nem lehet egészet varázsolni, de ez nem minden technikával van így. Mi a helyzet a magvakkal? Ha a recept hámozottat ír, de nekünk csak hámozatlan van otthon?
A mandula esetében biztosan nem érdemes leszaladni és külön hámozottat venni, mert pár perc alatt, néhány mozdulattal megszabadíthatjuk a magokat a héjuktól. Nem mellékesen a héj nélküli mandula jóval többe is kerül hagyományos társánál.
A technika
150 gramm mandulához kb. 1 liter vízre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet egy lábasban. Tegyük bele a mandulákat, és pont egy percig hagyjuk őket a forrásban lévő vízben. Vigyázzunk, tartsuk be az időt, mert különben a mandulák megpuhulnak.
Vegyük le a lábast a tűzről, és gyorsan öntsük bele a mandulákat egy szűrőbe. Folyassunk hideg vizet rájuk, ugyancsak azért, hogy ne puhuljanak tovább. Amikor kicsit kihűltek, tegyük őket papírtörülközőre vagy konyharuhára, hogy a felesleges vizet felitassuk róluk.
Minden egyes mandulát fogjunk a mutató- és a hüvelykujjunk közé, és könnyedén húzzuk le a héjukat. Mikor kész vagyunk, alaposan szárítsuk ki a mandulákat, mielőtt felhasználjuk őket.
Fotó: Getty Images