![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Befőtt, szörp és lekvár is készülhet belőle: így tartósítsd a meggyet
![mtcover](https://kep.index.hu/1/0/4428/44289/442898/44289800_3379346_6c881d6f7f8fe4e5738fdaad201b5201_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gömbölyű, lédús meggy a nyár egyik nagy kedvence, melyből sokféle finomság készülhet, és még tartósíthatod is, hogy a zordabb időben is élvezhesd a zamatát.
A nyár tele van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, melyek szezonját alig várja az ember, ilyen a málna, dinnye, cseresznye és a meggy. Az idény sajnos gyorsan elrepül, könnyes szemmel lehet siratni a mézédes vagy épp savanykásabb zamatú finomságokat, épp ezért élvezd ki őket, amíg lehet. Ha pedig nem szeretnél hosszú ideig a kedvenc csemegéid nélkül élni, akkor tartósítsd a gyümölcsöket.
A gyümölcsök és zöldségek konzerválása ősi technika, az eljárás mesterei a nagymamák, érdemes megfogadni tanácsaikat, és feltölteni a fagyasztó vagy a kamra polcait, mert így, ha véget ért a kedvenceid szezonja, lesz kéznél a finomságból. A gyümölcsök tartósítására a legnépszerűbb módszer, ha szörp, lekvár vagy befőtt készül belőlük. A gyümölcsöket érdemes kicsit különlegesebben eltenni, más ízekkel párosítani.
Legutóbb az eper tartósítása volt terítéken, most a jó idő másik nagy slágere, a meggy kapja a figyelmet, elmondjuk, szerintünk, hogy érdemes üvegbe zárni a gömbölyded finomságot.
![mtct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4428/44289/442898/44289840_e96c1d43064c1f673a59410ab4c56e55_wm.jpg)
Lekvár
A kimagozott gyümölcsből fenséges lekvárt lehet készíteni, mely ízléstől függően lehet darabos vagy szép simára turmixolt. A meggylekvár jólesik kalácsra kenve, a reggeli joghurtba keverve is finom, és persze a süteményekben is hasznát veheted, lehet az fánk vagy piskótatekercs. A lekvárt készítheted tartósítószerrel vagy nélküle, ha hosszabb ideig szeretnéd biztonsággal a kamra polcán tudni, akkor érdemes egy keveset használni.
Az alapmeggylekvár magából a gyümölcsből, cukorból és citromból készül, itt olvashatod el a receptet. Ha különlegesebb zamatú lekvárt szeretnél készíteni, akkor érdemes rummal, fahéjjal vagy likőrrel megbolondítani. A pluszhozzávalót mindig a legvégén kell a lekvárhoz keverni, mert úgy fog érződni a zamata. Érdemes úgy is kipróbálni, ha az üvegbe töltött meggylekvár tetejére kerül egy kis különlegesség, mondjuk mentalevél, de más gyümölcsökkel mixelve is érdemes kísérletezni, ilyen a cseresznye, málna vagy az áfonya.
![mtct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4428/44289/442898/44289844_c172baf7aefdb05c601aa4c1edd5e88b_wm.jpg)
Befőtt
Az ép, szemet gyönyörködtető meggyet (maggal vagy nélküle) befőttként kötelező eltenni, remek csemege lesz a hűvösebb időben, magában is jólesik, de sós és édes finomságok mellé is remekül passzol.
A legegyszerűbb módszer, ha a makulátlan, csírátlanított üvegbe pakold bele a gyümölcsöt, ha szeretnéd, kerülhet mellé pluszízesítő, a legjobban fahéj passzol a meggyhez. Amikor már minden az üvegben van, akkor a gyümölcs tetejére szórj cukrot, utána öntsd fel annyi meleg vízzel, amennyi ellepi, helyezd rá a tetőt, ezután már csak a dunsztolás van hátra.
Szörp
A meggylé remek szomjoltó, érdemes belőle szörpöt készíteni. A házi szörp legegyszerűbb elkészítési módja, ha a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt vízzel együtt felteszed melegíteni, majd amikor felforrt, leszűröd, a gyümölcs levét kinyomkodod. Ezután add hozzá a citromot és a cukrot, tedd vissza a tűzhelyre, főzd még 25-30 percig, majd töltsd üvegbe és száraz dunsztban hűtsd ki. A részletes receptet itt találod hozzá.
Aszalva
A meggyet aszalva is érdemes eltenni, több technikát is ki lehet próbálni, ha nincs aszalógéped, akkor a legegyszerűbb, ha a kimagozott gyümölcsöt napon vagy sütőben szárítod. Itt olvashatsz bővebben az aszalás technikájáról.
![mtct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4428/44289/442898/44289860_81176e5c9b3b46ee2b4a2eb2324e5c91_wm.jpg)
Fagyasztva
Maggal és nélküle is jól bírja a gyümölcs a hibernálást. A legpraktikusabb, ha úgy teszed el, hogy a meggyet tálcára helyezve mélyhűtőbe rakod addig, amíg megdermed, majd kiveszed, és zacskóba vagy dobozba pakolva teszed a fagyasztóba.
Fotók: Getty Images