Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs karácsony mézeskalács nélkül, a meseszép édesség hozzátartozik az ünnepi készülődéshez, nem csak megenni szokás, remek gasztroajándék és még dekorálásra is lehet használni.
Az illatos finomság tésztáját sütés előtt néhány nappal is begyúrhatod, tedd hűtőbe, a pihenés csak jót tesz neki, de akár azonnal is dolgozhatsz vele. Amit vendégvárónak szánsz, azt a mézeskalácsot mindig vékonyra nyújtsd ki, ha azonban dekorelemnek szánod a karácsonyfára vagy kreatív asztaldíszt készítenél belőle, jobb lesz kicsit vastagabb tésztát használni.
Engedd szabadjára a fantáziád, nagyon látványos dolgokat tudsz a mézeskalácsból készíteni, mutatós asztali koszorú, ajtódísz, mécsestartó is lehet, de sütemények dekorálására is használhatod őket.
A mézeskalács gyártásának legjobb pillanata a tésztakiszúrás, hisz rengeteg mókás karácsonyi forma szerezhető be, öröm ránézni a kisült édességre. Simán is elragadóak, azonban akkor lesznek igazán gyönyörűek, ha kicicomázod őket. A díszítésnek sokan félve állnak neki, pedig csak néhány trükköt kell észben tartani és akkor nem lesz gond.
A díszítés szabályai
Az egyik legfontosabb szabály, hogy frissen sült mézeskalácsot sosem szabad cicomázni, mert ha rögtön nem is, másnapra repedezett lehet a tésztán a festék, vagy egyszerűen csak lekopik róla. Mindig várd meg, hogy kellően megszikkadjon a süti, a legjobb, ha sütés után vársz egy napot és utána éled ki a művészi hajlamaidat, de ha nincs erre időd, 5-6 óra pihenést akkor is adj a tésztának!
A tökéletes cukormáz készítése
A máz tojásfehérjéből és porcukorból áll össze, a textúrája sűrű, ezt a masszát nem csak díszítésre szokás használni, mézeskalácsházak összeillesztésénél is ez a ragasztóanyag.
A máz elkészítése nem nehéz, 1 darab tojásfehérjéhez 1 csipet só, 20 (több is lehet) dekagramm jól átszitált porcukor, 3-4 csepp citromlé és 1 evőkanál étkezési keményítő szükséges. Fontos, hogy az alapanyagokat rendesen keverd ki, a cukron ne spórolj, ha keveset használsz, túl híg marad a máz. A menet a következő: a tojásfehérjét a sóval kemény habbá kell verni, majd vízgőz felett kell hozzáadagolni a porcukrot, citromlevet - amitől szép fényes lesz - és a keményítőt, ami a tartásért felel.
A cukormázat habzsákba, dekortollba vagy nejlonzacskóba töltheted. A mázba ételfestéket is lehet keverni, a rutinos mézeskalácsgyártók a poralapú színezőkre esküsznek, mivel a folyékony felhígíthatja a mázat, és akkor már nem lesz olyan jó az állaga.
Mi az a terülőmáz?
A fent olvasott mázat írómáznak is szokták nevezni, a terülő a hígított változata, 1-2 evőkanál vízzel vagy citromlével kell kikeverni. Az írómázzal rajzolj kontúrvonalat, majd abba töltsd bele a terülőmázat.
A mézeskalács felöltöztetéséhez ehető cukorgyöngyöket, csillámot és dekortollat is érdemes használni.
Indulhat a díszítés
A megsült karácsonyi figurák kihűltek, a máz bekészítve - a díszítés előtt képzeld el, mit szeretnél a tésztára festeni. A kezdők és a kézügyességükben nem annyira biztosak törekedjenek az egyszerű megoldásokra! A formákra elég csak pöttyöket nyomogatni, esetleg vonalakat húzni, az egyszerű változatok is nagyon szépek tudnak lenni. Ha azonban feltámadt benned a művész, nézd meg ezt a videót és meríts inspirációt belőle, készítsd el ezeket a nagyon cuki karácsonyi figurákat.
Fotók: Getty Images