Így lesz tökéletes az íróka a mézeskalácshoz: stabil és fényes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Írókát készíteni nem nehéz, csak az arányokra kell odafigyelni. Mivel egy jó cukormáz mit sem ér a tökéletes mézeskalács nélkül, annak is mutatjuk a receptjét.
A puha, fűszeres mézeskalácsot az íróka koronázza meg, a fényes cukormáz nagyon jól mutat rajta, miközben édesebbé is teszi a sütit. Az írókával nem csak dekorálhatsz, a mézeskalács ház egyes elemeit is összeragaszthatod vele, szépen egyben tartja majd a tésztalapokat.
Hogy szépen tudj díszíteni az írókával, nem lehet se túl folyós, se túl sűrű, el kell találni a tökéletes állagot. A titok a tojásfehérje és a porcukor megfelelő arányában rejlik, illetve egy-két plusz hozzávalótól lesz stabil és fényes a máz.
A tökéletes íróka
Hozzávalók:
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 kk. citromlé
Elkészítés:
A porcukrot és a keményítőt szitáljuk egy tálba. A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, ne legyen teljesen kemény, csak sűrű, olyan, ami megáll a habverőn. Ekkor adjuk hozzá a keményítővel elkevert porcukrot, majd keverjük addig, míg olyan állaga lesz, mint a tejfölnek. Mikor már jó sűrű, forgassuk bele a citromlevet. Töltsük be habzsákba, és indulhat is a díszítés.
Mire érdemes figyelni?
Fontos, hogy porcukorral és ne kristállyal dolgozz, minél finomabb szemcséjű, annál jobb lesz a máz állaga. A porcukor szépen elvegyül a tojásfehérjében, emiatt érdemes átszitálni is, mielőtt a habhoz kevered.
Hogy stabil és fényes legyen az íróka, érdemes egy kevés keményítőt és citromlevet keverni a tojásfehérjébe, előbbi a tartásért, utóbbi a csillogásért felel. Ha folyósnak látod az írókát, porcukor hozzáadásával állíthatsz a máz sűrűségén.
Fontos, hogy csak kihűlt mézeskalácsokat dekorálj, különben szétfolyik rajtuk a cukormáz.
Változatok
Ha szeretnéd, beszínezheted az írókát, nagyon jól mutat majd a mézeskalácson a piros vagy zöld dekoráció. Ebben az esetben porállagú festéket érdemes használni, hogy ne hígítsa fel a mázat, esetleg még a gél is működhet.
Ha terülőmázat készítenél, adj az írókához egy kevés vizet, kb. 1-2 teáskanálnyit, így könnyedén bevonhatod vele a mézeskalács felületét. Ilyenkor érdemes megrajzolni a kontúrt írókával, hogy a máz ne folyjon le a sütiről.
A dekorálás
A legegyszerűbb dolgod dekortollal lesz, de habzsákot és díszítőcsőt is használhatsz, sőt, a nejlonzacskót is segítségül hívhatod. Töltsd bele az írókát, kösd meg a végét, majd az egyik csücskét egy icipicit vágd le, hogy egy kicsi lyuk legyen rajta, de akár tűvel is kiszúrhatod. Utána már gyerekjáték a dekorálás, nyomj tetszőleges mintákat a sütire, vagy készíts kontúrt a formáknak.
Ünnepi mézeskalács
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm liszt
- 30 dekagramm cukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 20 gramm mézeskalács-fűszerkeverék
- 30 dekagramm vaj
- 250 milliliter méz
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, utána a vajat, a tojást és a mézet is kezdjük el a tésztába dolgozni. Addig gyúrjuk, míg egynemű, rugalmas tésztát kapunk, lefedve, száraz, hűvös helyen egy éjszakát pihentessük. A tésztát osszuk két részre, vékonyan nyújtsuk ki, majd tetszőleges karácsonyi formákkal szúrjuk ki.
A mézeskalácsokat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük meg. A kisült mézeskalácsot díszítsük tojásfehérjével, ételszínezővel, de még olvasztott csokiba is márthatjuk.
Fotók: Getty Images