![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tökéletes az íróka a mézeskalácshoz: stabil és fényes
![írókacover](https://kep.index.hu/1/0/4651/46517/465172/46517232_3546746_2816093d5bfe0818f0e5ae0aabbc7b8f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Írókát készíteni nem nehéz, csak az arányokra kell odafigyelni. Mivel egy jó cukormáz mit sem ér a tökéletes mézeskalács nélkül, annak is mutatjuk a receptjét.
A puha, fűszeres mézeskalácsot az íróka koronázza meg, a fényes cukormáz nagyon jól mutat rajta, miközben édesebbé is teszi a sütit. Az írókával nem csak dekorálhatsz, a mézeskalács ház egyes elemeit is összeragaszthatod vele, szépen egyben tartja majd a tésztalapokat.
Hogy szépen tudj díszíteni az írókával, nem lehet se túl folyós, se túl sűrű, el kell találni a tökéletes állagot. A titok a tojásfehérje és a porcukor megfelelő arányában rejlik, illetve egy-két plusz hozzávalótól lesz stabil és fényes a máz.
A tökéletes íróka
Hozzávalók:
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 kk. citromlé
Elkészítés:
A porcukrot és a keményítőt szitáljuk egy tálba. A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, ne legyen teljesen kemény, csak sűrű, olyan, ami megáll a habverőn. Ekkor adjuk hozzá a keményítővel elkevert porcukrot, majd keverjük addig, míg olyan állaga lesz, mint a tejfölnek. Mikor már jó sűrű, forgassuk bele a citromlevet. Töltsük be habzsákba, és indulhat is a díszítés.
![íróka3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4651/46517/465173/46517300_6112cd41493f442ab89fcdb0cc9af589_wm.jpg)
Mire érdemes figyelni?
Fontos, hogy porcukorral és ne kristállyal dolgozz, minél finomabb szemcséjű, annál jobb lesz a máz állaga. A porcukor szépen elvegyül a tojásfehérjében, emiatt érdemes átszitálni is, mielőtt a habhoz kevered.
Hogy stabil és fényes legyen az íróka, érdemes egy kevés keményítőt és citromlevet keverni a tojásfehérjébe, előbbi a tartásért, utóbbi a csillogásért felel. Ha folyósnak látod az írókát, porcukor hozzáadásával állíthatsz a máz sűrűségén.
Fontos, hogy csak kihűlt mézeskalácsokat dekorálj, különben szétfolyik rajtuk a cukormáz.
![íróka](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4651/46517/465173/46517302_2bfca355c2c8ee473fe9ad7718f23bb7_wm.jpg)
Változatok
Ha szeretnéd, beszínezheted az írókát, nagyon jól mutat majd a mézeskalácson a piros vagy zöld dekoráció. Ebben az esetben porállagú festéket érdemes használni, hogy ne hígítsa fel a mázat, esetleg még a gél is működhet.
Ha terülőmázat készítenél, adj az írókához egy kevés vizet, kb. 1-2 teáskanálnyit, így könnyedén bevonhatod vele a mézeskalács felületét. Ilyenkor érdemes megrajzolni a kontúrt írókával, hogy a máz ne folyjon le a sütiről.
![íróka2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4651/46517/465173/46517306_af1046f029171f28bc7c983839ea4fed_wm.jpg)
A dekorálás
A legegyszerűbb dolgod dekortollal lesz, de habzsákot és díszítőcsőt is használhatsz, sőt, a nejlonzacskót is segítségül hívhatod. Töltsd bele az írókát, kösd meg a végét, majd az egyik csücskét egy icipicit vágd le, hogy egy kicsi lyuk legyen rajta, de akár tűvel is kiszúrhatod. Utána már gyerekjáték a dekorálás, nyomj tetszőleges mintákat a sütire, vagy készíts kontúrt a formáknak.
Ünnepi mézeskalács
![mézeskali](https://kep.index.hu/1/0/3542/35420/354208/35420853_a0b372bba744403ca0ec2d205cea3a4d_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm liszt
- 30 dekagramm cukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 20 gramm mézeskalács-fűszerkeverék
- 30 dekagramm vaj
- 250 milliliter méz
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, utána a vajat, a tojást és a mézet is kezdjük el a tésztába dolgozni. Addig gyúrjuk, míg egynemű, rugalmas tésztát kapunk, lefedve, száraz, hűvös helyen egy éjszakát pihentessük. A tésztát osszuk két részre, vékonyan nyújtsuk ki, majd tetszőleges karácsonyi formákkal szúrjuk ki.
A mézeskalácsokat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük meg. A kisült mézeskalácsot díszítsük tojásfehérjével, ételszínezővel, de még olvasztott csokiba is márthatjuk.
Fotók: Getty Images