Milyen géppel lehet házi magvajat készíteni? Sajnos nem mindegyik aprító alkalmas rá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A házi magvajak elképesztően finomak, táplálóak és sokkal olcsóbbak, mintha készen vennéd meg őket.
Magvajat nem csak földimogyoróból, de mandulából és szezámmagból, sőt, napraforgó -és tökmag keverékéből is készíthetsz, nagyon finom és praktikus dolog.
Egy adag krémes zabkása tetejére olvasztva, kekszbe sütve, salátaöntetnek és még egy egész sor szuper célra jók a magvajak, amelyeket mind nagyon-nagyon sok pénz beszerezni készen. Ha viszont magból sikerül nagyobb adagokat venni, akár rendelni, és van egy nagy teljesítményű géped, akkor sokat spórolhatsz.
A masina
A gép legyen erős, kis méretű aprítók általában túlmelegszenek ettől a művelettől, mivel lassan, kitartóan, hosszú ideig kell járatni őket ahhoz, hogy krém legyen a magokból. Minél erősebb és nagyobb a motor, annál jobb lesz a dolog. Van egy csomó olyan turmixgép, amelyeknek kifejezetten erre a célra szánt funkciót alakítottak ki, mégis a legjobbak a nagyobb méretű aprítók, más néven "kutterek", amelyekben egy penge forog nagyon gyorsan.
A magvajak alaptechnikája
A magvajkészítéshez kell egy kis türelem. Eleinte mindig úgy tűnhet, hogy a dologból nem lesz semmi, az embert aggodalom tölti el, attól tart, elpocsékolt egy nagy adag finom, drága magot, de csak hinni kell a varázslatban és megtörténik.
Először is, bármilyen magot készülsz alapként használni, érdemes előbb a sütőben megpirítani. Éppen csak addig, míg enyhe színt nem kap, elégetni nem szabad. Ezután kell a gépbe tenni, majd elkezdeni járatni néhány kanál sima étolaj társaságában. Innentől már csak türelem kérdése a dolog.
Egy idő után biztosan elkezd a gép oldalára tapadni, ekkor kell először közbelépni. Fogj egy spatulát és kapargasd le a gép oldaláról az odatapadt hányadot, majd folytasd a munkát. Egy idő után egészen szép, egynemű magvajat fogsz kapni.
Felhasználásuk
- Kekszben: bármilyen alapreceptben lecserélheted rá a vaj egy részét.
- Zabkására: akkor jó, ha a még forró kására kanalazol belőle és lassan beleolvad.
- Energiagolyónak: nagyon sok ilyen recept létezik, sokáig elállnak, tápláló és finom golyók készíthetőek bármelyik magvajból.
- Hummuszba: a világ legfinomabb csicseriborsókréme nem az igazi tahini nélkül.
- Öntetnek, salátára vagy falafelhez, esetleg sült zöldséghez.
Cover és 2. fotó: Ács Bori, többi fotó: Getty Images