5 tipp a műanyag palack konyhai felhasználására: nem kell rögtön a szemetesbe dobni

műanyag-palack
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Műanyag palackból számtalan ötletes és jópofa dekorációt vagy praktikus eszközt lehet készíteni, mi most azt néztük meg, hogy a konyhán belül hogyan lehet hasznosítani.

Akármennyire is kerülöd a műanyagot, néha előfordul, hogy mégis landol egy-egy a kosaradban, gondolj csak az étolajra, ecetre, a gyerekeknek megvett üdítőre, ásványvízre. Általában ezek a palackok - jobb esetben - a szelektívben végzik, pedig máshogyan is újra lehet őket hasznosítani.

Tárolódoboz

Készíts elő két műanyag palackot. Vágd le a tetejüket, csak a kupakra és az alatta található menetre lesz szükséged. Csiszold le a műanyagot, ahol elvágtad, hogy sima, egyenletes legyen a felülete. A két lecsiszolt részt ragaszd össze celluxszal, így egy kis tárolódobozt kapsz, amelybe fogpiszkálót, gyufát, de fűszereket is tehetsz.

Zacskózár

Sokszor nincs mibe önteni a már kinyitott búzadarát, lisztet, cukrot, zabpelyhet, hiszen olyan tárolóra van szükség, amely jól zár. A legolcsóbb megoldáshoz csak egy műanyag palackra van szükség. Ugyanúgy, mint az előbb, vágd le a palack tetejét úgy, hogy csak a kupak és a menet maradjon. A kinyitott élelmiszert, amit nincs mibe tenni, öntsd egy műanyag zacskóba. Húzd át a zacskó szárát a meneten, majd hajtsd vissza, hogy rá tudd tekerni a kupakot.

Tölcsér

Ez a legegyszerűbb felhasználása a palacknak, valójában semmi dolgod nincs vele, csak félbevágni, majd a kupakos felét, miután lecsavartad róla a kupakot, bármikor használhatod tölcsérnek, ha arra van szükség, hogy akár egy nagy adag házi szörpöt üvegekbe tölts. Ha a kupakra teszel pár lyukat, akkor szálas- vagy gyógytea leszűrésénél is segítségedre lehet: tedd a bögre fölé a kupakkal ellátott tölcsért, majd öntsd bele a teát, így csak a folyadék csöpög majd a poharadba, a gyógynövényeket felfogja a lyukacsos kupak.

tölcsér

Tojásszétválasztó

Ehhez még csak félbe sem kell vágni a palackot. Tekerd le a kupakot. A tojást törd fel egy tányérban. A palack végét helyezd a tojássárgájához, majd nyomd meg az üveg hasát, be fogja szippantani a sárgáját. Tedd egy üres tányér fölé az üveget, újra nyomd meg, egészben kicsusszan majd belőle a sárgája.

Szivacstartó

Készíts elő két műanyag palackot, az egyiket vágd félbe - most az alsó felére lesz szükség -, a másiknak vágd le az alját. Utóbbira egy éles kés vagy tű segítségével szúrj lyukakat, hogy a víz átfolyjon rajta. A lyukacsos darabot tedd bele a másik fél palackba. Ebbe helyezd a vizes szivacsot, így a víz, ami kicsöpög belőle, az alsó műanyag palackba folyik, száraz és friss marad majd a szivacs.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors, Getty Images

Ezt is szeretjük