Négyes kalácsfonás kezdőknek - Most neked is sikerülni fog!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kalácsfonás olyan jellegű agyi művelet, mint a matek vagy a parkolás: vagy rááll a szemünk és az agyunk, akkor rögtön megy, vagy nem, és akkor örökké nyűglődünk vele. Nekem évről évre újra be kell gyakorolnom, mielőtt sikerül, de aztán megy, mint a karikacsapás.
A hármasfonás mindenkinek megvan, akinek volt valaha copfja, a négyes már egyetlen fokozattal összetettebb, de ha megértjük a logikáját, onnantól kezdve nem túl bonyolult, és sokkal szebb lesz vele a kalács - nem csak egészben, szeletelve is.
A mindig működő kalácsreceptet és az elkészítési útmutatót lépésről lépésre itt találják.
Egy kalácsot fél kiló lisztből készült tésztaadag feléből szoktam csinálni, de lehet óriásit is sütni, kinek mekkora edénye és vágyai vannak. A kalácsot négy egyenlő részre osztjuk, az igazán precízek le is mérhetik.
A négy részből négy egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkát sodrunk. Függőlegesen egymás mellé fektetjük őket a deszkán, majd felül összecsíptetjük őket.
A bal szélső hurkát átvetjük a mellette lévő második hurka felett.
A jobb legszélső hurkát átbújtatjuk a mellette lévő alatt, és a jobbról számított harmadik felett fektetjük le.
Most megint fogjuk a bal legszélsőt, és átvetjük a szomszédja felett.
Újra a jobb szélső következik, aki átbújik a mellette lévő alatt, majd az amelletti felett.
Ezt így folytatjuk, míg a végére nem érünk.
A végeket összenyomkodjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors