Ezért érdemes a konyhában növényt tartani – A kedvünk és a levegő is jobb lesz tőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szabad a konyhában növényeket tartani? Igaz, hogy főzés közben a helyiségben folyton változik a hőmérséklet, de bőven akadnak olyan növények, melyek bírni fogják a konyhai környezetet, sőt, ott lesz csak igazán jó helyük.
A szép élénkzöld színben pompázó növények mindig feldobják a lakást, de nem csak szépek, hasznosak is: frissítik a levegőt, sokkal barátságosabbá teszik a szobát, épp ezért ne csak a nappalinkban legyenek zöldek, a konyhába is bátran költöztessünk növényeket.
A fűszernövények mellett más cserepest is elhelyezhetünk a konyhában, sokkal több melegséget vihetünk velük a főzőhelyiségbe, persze nem mindegy, hogy a konyha mely részébe tesszük őket: van, amelyiknek szüksége lesz a fényre, míg más egy sötétebb sarokban is vígan eléldegél.
Mindig kerülhet friss fűszernövény a tányérra
A legideálisabb, ha a konyhánkban tartunk néhány kaspó illatos fűszernövényt, elvégre ott vesszük csak igazán hasznát. Szerezzünk be oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot vagy petrezselymet, gondozásuk nem igényel nagy figyelmet, jól fogják magukat érezni a konyhában, és mi is nagyon fogunk nekik örülni. Keressünk nekik a konyhapulton helyet, méretük miatt nem lesznek útban. A mindig sürgő konyhában jó, ha tartunk az aromás fűszernövényekből, sokkal gazdagabb lesz a főztünk a használatukkal.
Kisebb méretű citromfát vagy kalamondint is bátran elhelyezhetünk a konyhában, arra azonban ügyeljünk, ez a két növény a világos helyeket kedveli. Orvosi aloé-nek is érdemes helyet szánni a konyhában, a hasznos növény sötétebb helyen is megmarad, jó tulajdonsága, hogyha főzés közben megvágnánk magunkat, vagy kisebb égési sérülést szenvednénk, rögtön kéznél lesz az enyhítő segítség.
Agyő kellemetlen szagok
A konyhában gyakran csapdába esnek a kellemetlen szagok, egy vagy két növény segít tisztán tartani a levegőt, jelenlétük még a koncentrációt is segíti, így a konyhai baleseteket is elkerülhetjük. Egyes fajok különösen hatékonyan szívják el a kellemetlen szagokat, ilyen a vitorlavirág, zöldike, menta vagy a szobafikusz, de még levendula is kerülhet a konyhába nyugtató aromája miatt.
Természetes rovarűzők
Vegyszerek nélkül is távol tarthatjuk a rovarokat, bőven akadnak olyan zöldek, melyeknek illata taszítja a nem kívánt vendégeket. Érdemes citromfüvet tartani a konyhában, illataromája taszítja a szúnyogokat, de a bazsalikom, borsmenta és rozmaring is elűzi a szúnyogokat és legyeket. Ha mutatósabb légycsapó növényt szeretnénk, akkor vénusz légycsapója kerüljön a konyhába, igaz, a gondozása kissé macerás, de garantáltan elpusztítja a hívatlan látogatót.
Fotó: Getty Images