Hogyan csumázzuk ki a paprikát egy mozdulattal? Befőzésnél nagyon praktikus
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Biztos mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy halom paprika hever előttünk, és bizony az összesből lecsót kell készítenünk.
A lecsófőzés egyik sarkalatos pontja a zöldségek megpucolása. Nekem a paprika volt a mumusom, mert mindig szerencsétlenkedtem a kicsumázásával. Ha késsel levágtam a szárát, akkor nagy része kárba veszett, másképp viszont nem tudtam rendesen kiszedni belőle a magokat.
Ez a művelet bonyolult és időigényes volt, és egy nagy adagnál, valamint sok éhes szájnál nem mindegy, hogy az előkészületek mennyi időt vesznek el. Nem beszélve arról, hogyha befőzünk, akkor még több alapanyaggal dolgozunk, és elképesztően sokat számít, mennyi munka van vele.
Csak egy mozdulat
Sosem gondoltam volna, hogy a megoldást egy vízitúrán találom meg. Sokan voltunk, gyorsan kellett cselekedni, mert mindenki éhes volt.
A metódus a következő. A paprika szárát megfogjuk, és óvatosan, egy kis csavarással jól belenyomjuk a belsejébe, majd a magházzal együtt kihúzzuk. A magokat kirázzuk. Ezzel a módszerrel egyben marad a zöldség, utána szépen fel lehet karikázni. Aki ehhez is kütyüt keresne, az interneten paprikacsumázó eszközt is talál, de szerintem kézzel is tökéletes eredményt érhetünk el.
A paprika csutkáját nem is kell feltétlenül a szemétbe dobni. Az erős paprikának például a magja a legerősebb, de a többi paprika csumája is felhasználható, például belefőzhetjük levesbe. A vitaminok a magban is megtalálhatók és az anyagcserét is serkentik.
Fotó: Getty Images