Paradicsomhámozás egyszerűen: 6 bevált praktikát mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A különböző szószok és levesek készítésénél kifejezetten hasznos a paradicsom héjának eltávolítása, mivel az ételben maradt héjdarab zavaró lehet.
Sokak csak paradicsomszósz készítésénél és befőzésnél távolítják el a héjat, pedig más ételben is kellemetlen lehet.
Hogy hasznos vagy haszontalan feladat megszabadulni a paradicsom héjától, azt mindenki döntse el saját maga. Azt azért megjegyezném, hogy a franciák előszeretettel hámozzák meg a zöldséget, és nem úri huncutság vezérli őket, nagyon is észszerű így előkészíteni a paradicsomot. Ha például paradicsomos ragut vagy krémlevest készítesz, sokkal krémesebb lesz az étel, de a pörköltféle is jobb úgy, ha evés közben nem harapsz rá héjdarabra.
Hogyan kell eltávolítani a paradicsom héját?
A listavezető praktika a blansírozás, amelynek az a lényege, hogy az érett, kemény húsú paradicsomot be kell vágni. Ez a vágás többféle módon történhet. A leggyakrabban a növény alján szoktak x alakú bevágást ejteni, de körben is végig lehet húzni a kés pengéjét a paradicsomon. Miután ez megvan, a paradicsomot helyezd forrásban lévő vízbe 30-60 másodpercre, vagy tedd egy tálba, öntsd rá a forró vizet, és hagyd benne ugyanannyi ideig. Ezután tedd jeges hideg vízbe, hagyd benne 1 percig, majd a vágás mentén egyszerűen húzd le a héját.
Így is lehet
- Másik kedvelt praktika, ha a paradicsomot gerezdekre vágod, majd az élére állítod őket. Ezután a kést csúsztasd a héj alá, és húzd végig a gerezden. Az így előkészített paradicsomot pörköltfélébe érdemes tenni.
- Éles késsel vagy zöldséghámozóval is meg lehet próbálni eltávolítani a növény héját.
- A mikró is a segítségedre lehet. Tedd mikrózható tálba a paradicsomot, állítsd a masinát a legmagasabb hőfokra, és tedd bele a zöldséget 30 másodpercre. Ezután várj egy kicsit, hogy hűljön, majd húzd le a felpöndörödött héját.
- Le is reszelheted a paradicsomot, a reszelő csak a húsát viszi le, a héja egyben marad, így nem kerül az ételbe.
- Félbevágva ki is kanalazhatod a húsát.
Fotók: Getty Images