A legropogósabb pizza serpenyőben készül: kikísérleteztük a hibátlan módszert
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Új kedvenc konyhai eszközöm a vasserpenyő, amiben minden csodás lesz, ezért kipróbáltuk, milyen pizzát sütni benne.
Állandóan pizzát sütünk, szerintem nálunk nem telik el hét pizzaest nélkül. Mivel a folyamat már eléggé gördülékenyen megy, nem nagy nehézség, és mindenki olyan boldog tőle, hogy mindig megéri.
A pizza az az étel, amin valószínűleg egész életemben fogok fejlesztgetni: hol a liszten, hol a kelesztési időn változtatok, hol a feltéteken variálok valamit, de a legjobban a sütési technológiai lehetőségek azok, amik izgatnak. A házi pizzával ugyanis egyetlenegy probléma van csak: hogy a lakásban nincs kemencénk, a sütőnk pedig csak 250 fokra melegíthető fel, márpedig az igazi pizzának több kell.
Már próbáltuk a pizzakövet, ami szuper megoldásnak bizonyult, most pedig a vasserpenyő kínálta lehetőségeket néztük meg. A vas minden alapanyagot másképp pirít, másképp süt, az egyenletes és erőteljes hő, amit kibocsát és megtart, semmilyen más edényhez nem hasonlítható.
A teszt
Mivel sokan vagyunk, 5 pizzát sütöttünk, így kipróbálhattuk a hidegen és forrón induló módszereket is. Kenji Lopez, a vasserpenyő egyik legnagyobb, odaadó híve, a pizzatésztát másodszor a serpenyőben keleszti újra. Így könnyebb kinyújtani, egyszerűen az ujjainkkal ki kell lapogatni úgy, hogy a serpenyő széléig körben elérjen a tészta, majd így kell az előmelegített sütőbe tenni.
A bevált módszer
Ez a módszer kevésbé vált be nálunk, mivel azonban a következőt már forró serpenyőbe tettük, sokkal ropogósabbra sült a pizzánk alja. Ennek alapján tapasztalataink összefoglalva:
- A vasserpenyőt hevítsük fel jó forróra, majd olajozzuk ki, ebbe helyezzük a kilapogatott tésztát.
- A tészta legyen akkora, amekkora a serpenyőnk, ha azt szeretnénk, hogy a szélei is ropogósra süljenek.
- Még a feltétek nélkül a tűzhelyen, lángon pirítsuk át kissé a pizzánk alját, ha már buborékos, akkor tegyük csak rá a szószt és az egyebeket, majd továbbítsuk a sütőbe.
Végig viseljünk állig bombabiztos kesztyűket, mert bizony a vas forró!
Fotók: Ács Bori/Sóbors