Posírozás, szuvidolás és párolás: melyik konyhai művelet milyen technikát takar?

szppcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Manapság egyre gyakrabban találkozni olyan konyhai kifejezésekkel, mint a posírozás vagy szuvidolás. A hivatásos séfek jól tudják, miről van szó, a kezdő szakácsoknak azonban nem mindig világos, milyen konyhai technológiáról van szó.

Három kedvelt konyhai technológia kerül most a középpontba, három olyan művelet, amelyek valójában egyszerűen kivitelezhetőek és illik is őket ismerni. 

Nemcsak azt szedtük össze, melyik mit jelent, hanem azt is, hogy és miért érdemes őket alkalmazni. Mindegyik egészen új szintre emeli a húsok és zöldségek elkészítését, érdemes őket használni, garantáltan ínycsiklandó fogások kerülnek a tányérra, ha posírozol, szuvidolsz vagy párolsz.

Posírozás

A posírozást gyenge húsok, halak vagy tojás esetében ajánlott alkalmazni. A folyamat annyit jelent, hogy bő, közvetlenül forráspont alatti (85-100 fokos) folyadékban - ami lehet sima, fűszeres víz vagy alaplé - rövid ideig főzik a kívánt alapanyagot. A posírozás lényege, hogy nem szabad túlfőzni a húst vagy a tojást, a cél az, hogy megőrizd az ízeket.

pct

Hogyan működik a gyakorlatban?

Ne ijedj meg, a különleges hangzású kifejezés egyszerű főzési technikát takar. A posírozáshoz vegyél elő egy nagy lábast, amelyben kényelmesen elférnek az alapanyagok. Válaszd ki, milyen folyadékkal szeretnél dolgozni, az a jó, ha minél ízesebb a lé, ezért az alaplevet érdemes egy kicsit felturbózni, kerülhet bele még plusz fűszer vagy bor. Fontos, hogy mindig bő folyadékkal dolgozz, a lé teljesen lepje el a választott alapanyagot.

Amikor a lé elkészült, a már említett fokig melegítsd fel a tűzhelyen, ekkor tedd bele a húst, halat vagy tojást. 8-15 perc múlva emeld ki a folyadékból, majd az étel rögtön tálalható.

pct2

Szuvidolás

A Michelin-csillagos éttermek kedvenc főzési technikája. A szuvid francia eredetű kifejezés: sous vide, ami annyit jelent, hogy "vákuum alatt", a főzés vákuumfóliában történik. A posírozáshoz hasonlóan alacsony hőfokon (50-80 fok), több óráig vagy napig is eltarthat a folyamat. A főzési technikának köszönhetően a hús szaftos és nagyon ízletes lesz, még a legrágósabb darab is vajpuha lesz, miközben a tápanyagok megmaradnak benne.

szct

Hogyan működik a gyakorlatban?

Nagyon egyszerűen és kényelmesen, azonban, hogy alkalmazni tudd a konyhádban ezt a technikát, rendelkezned kell a szuvidolásra alkalmas készülékkel. A folyamat a gyakorlatban úgy működik, hogy a választott alapanyagot - húst vagy zöldségeket - alaposan be kell fűszerezni, majd mehet a vákuumos zacskóba. A zacskóba friss fűszernövényeket is érdemes tenni, a főzés során nagyon jó ízt fognak adni a húsnak vagy zöldségeknek. Amikor a zacskóba kerültek az alapanyagok, akkor a gép segítségével légmentesen zárd le, majd a gépben, bő főzőlében, alacsony hőfokon, hosszú órákig főhet a finomság. Amikor elkészült, ki kell venni a zacskóból a húst és serpenyőben körbepirítani.

A zacskóban maradt ízes főzőlevet soha ne dobd ki, nagyon ízletes, érdemes újrahasznosítani, például mártás készülhet belőle.

szct2

Párolás

A leggyakrabban zöldségeket szoktak párolni, mindig kevés folyadék hozzáadásával, ez lehet víz vagy alaplé. A párolás során a zöldség formájának és vitamintartalmának megőrzése a cél.

zpct

Hogyan működik a gyakorlatban?

A párolás történhet párolóedényben, de használhatsz egy nagy fazekat is, amelybe a folyadékot töltöd, ennek a tetejére helyezz egy szűrőt, ide pakold a zöldségeket, majd fedd le őket és indulhat a menet. A párolás során érdemes kóstolni, tesztelni, hogy milyen textúrában szeretnéd fogyasztani a zöldségeket: ropogósan vagy puhán. A legjobb, ha roppanósan tálalod, mert úgy megmaradnak a zöldségben az értékes tápanyagok.

zpct2

A párolás úgy is történhet, hogy a húst vagy a zöldséget először zsiradékon megpirítod, majd kevés folyadék hozzáadásával párolod, azaz elpárologtatod róla a folyadékot. Ha ezzel megvagy, ismét adj hozzá egy kevés folyadékot, majd redukáld, amíg az étel meg nem puhul.

Ha pedig szeretnéd, a megpárolt húst vagy zöldséget egy kevés zsiradékon még körbepiríthatod.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük