6 bevált praktika, hogy ne barnuljon meg az alma: nem csak a citromlé működik

Praktikák alma barnulás ellen cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az alma a gyümölcsök királynője, mely felszeletelve kicsit kényes, hamar barnulásnak indul a húsa. Léteznek azonban egyszerű praktikák, melyeknek köszönhetően megmarad a fehér színe és a friss textúrája is.

A gyümölcsök közül az alma az egyik legnagyobb kedvenc, mely nem csak magában ropogtatva esik jól, pompás sütemények, levesek, saláták készülhetnek belőle, és még hússal párosítva is fantasztikus.

Igen ám, de van egy fekete pont az almával kapcsolatban. Mégpedig az, hogyha felszeleteled vagy felkockázod, nem használod fel azonnal, akkor bizony megbarnul, és úgy már nem annyira kívánatos. A barnulás nem befolyásolja az ízét, csak épp nem gusztusos. Legyen szó salátáról, vagy ha csak uzsonnásdobozba kerülnének a szeletek, be kell vetni valamilyen trükköt, hogy az alma húsa megőrizze fehér színét. Erre mutatjuk most a legjobb praktikákat.

Víz

Az előkészített gyümölcsöt felhasználásig érdemes vízbe áztatva tárolni, úgy, mint a megpucolt burgonyákat. Így az alma húsának színe szép fehér, az állaga friss és ropogós marad. Ha viszont vízbe áztatás után szeretnéd elcsomagolni, akkor számolj a veszéllyel, hogy hamar megbarnul a gyümölcs.

Praktikák alma barnulás ellen ct4

Citromlé

A legkedveltebb praktika almabarnulás ellen a citromlé használata. A szépen felszeletelt vagy felkockázott almákat fél citrom facsart levével forgasd egybe. Van, aki így hagyja, míg más 5 perc után hideg vízzel leöblíti a citromos almákat, majd mehet is a gyümölcs az uzsonnásdobozba vagy salátástálba. A citromlé ereje vitathatatlan, ám azt el kell ismerni, hogy az alma savanykás zamatot kap a citrusfélétől, ami nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését.

Citromsav

A rutinos befőzők kamrájából nem hiányozhat a citromsav, amellyel bátran egybeforgathatod az almaszeleteket. A módszer a következő: fél teáskanál citromsavat szórj az almaszeletekre, majd hideg vízzel öblítsd le a gyümölcsöt. Hatásos módszer, de ha a citromnál zavar a savanykás íz, akkor itt még inkább fog.

Praktikák alma barnulás ellen ct2

Citromos, szénsavas üdítők

A kínálat nagy, nem is kívánok népszerűsíteni egy terméket sem. A lényeg, hogy a választott üdítőből 1-2 bögrényit önts tálba (akár többet is, ez az almaszeletek mennyiségétől függ, a lényeg, hogy a folyadék ellepje az almaszeleteket), ebbe jöhetnek a szeletek. Kis ideig (5 perc) hagyd benne, majd öblítsd le hideg vízzel. Ha nem sajnálod erre használni a drága üdítőket, akkor érdemes kipróbálni, mert 2-3 órára megmarad a gyümölcs színe.

Méz

Az egyik legjobb módszer, ha az almaszeleteket mézes vízbe áztatod. Egy evőkanál méz bőven elég: körülbelül 5 percig hagyd benne a gyümölcsöt, majd öblítsd le. Ennek a praktikának köszönhetően 10-12 órán át megmarad a gyümölcs színe.

Praktikák alma barnulás ellen ct3

Talán meglepő, de fél kanálnyi só valósággal csodát tesz az almával. Természetesen ne a gyümölcsre szórd az ízesítőt, hanem 1-2 bögre hideg vízzel keverd össze, ebbe tedd az almaszeleteket. Körülbelül 5 percig áztasd a vízben, majd átöblítve lehet is kínálni. A sós vízzel kezelt alma szintén sokáig, 10-12 órán át őrzi meg fehér színét. A legjobb pedig az, hogy a só nem hagy semmilyen nyomot a gyümölcsön, a természetes ízét élvezheted.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük