![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Olcsó húsok felhasználása: mi minden készülhet pulykaszárnyból?
![31063311 2385215 9195fb8059f32826fde2b1396ce746fc wm](https://kep.index.hu/1/0/3777/37773/377738/37773891_2882697_488506c80ea4f1cab432ce74f167541c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az olcsó húsnak lesz a legjobb leve, különösen igaz ez a szárnyakra. Most a pulykát vettük górcső alá: mi minden készülhet ebből a húsrészből?
Sajnos sok az olyan alábecsült húsrész, ami hiába olcsó és rejt magában számtalan lehetőséget, ritkán kerül az étkezőasztalra. Egyik ilyen kedvencünk a pulykaszárny, amely tulajdonságaiban a csirkéhez hasonlít, de sokkal nagyobb, így több hússal rendelkezik.
Csontnál és porcnál, sok bőr alatt bújnak meg a legfinomabb, legszaftosabb húsok. Igaz, hogy valamivel többet kell velük dolgozni, hiszen ki kell őket szabadítani a rejtekhelyükről és sok szeméttel, hulladékkal jár a fogyasztásuk, ennek is megvan a maga előnye. Lassabb evés, hosszabb szertartás, igazi vasárnapi ebédekhez való alap ez. A pulyka annyival előnyösebb a csirkénél, hogy több húst ad ki egy-egy darab, ráadásul a dietetikusok szerint a pulyka a legmagasabb tápértékekkel rendelkező húsféle.
![pulykaszárny](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3777/37773/377739/37773929_3e23acf26f6b4ba50f63fb5ef65571be_wm.jpg)
Húsleves
Első húsleveseimet pulykaszárnyból csináltam, máig is ez az egyik legkomolyabb favorit a családban. Minden benne van, ami egy jó leveshez kell: csontok, bőr és meglepően sok, de levesbetétnek mindenképpen elegendő mennyiségű hús. Bár a főtt hús gyakran lehangolóan semleges élményt nyújt, nem igaz ez a pulykaszárnyra, amely levesbe főve is ízes, omlós és szaftos lesz.
![31063323 3e3c668b9ad44ac0806c0cfca97c3e2b wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3777/37773/377739/37773931_c2c0513688695d4f1590f3a15fb5207c_wm.jpg)
Sütve
A pulykaszárny sütve is csodás tud lenni, csak igazán erős pácot kell hozzá készíteni. Egy szójás-mézes alappal nem lehet hibázni, de elmehetsz a barbecue irányába is, kerülhet rá ketchup, mustár, méz, ecet és ezek tetszőleges kombinációja. A pulykaszárny esetében nem fenyeget az, ami minden más ételnél veszélyforrás: nem száradhat ki. Egyszerűen elronthatatlan, annyira sok réteg védi őt a kiszáradástól és az íztelenségtől.
![pulykaszárny2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3777/37773/377739/37773933_6697c1b4a8fb986c0d8a79ef39c77551_wm.jpg)
Tépve
A pulykaszárny remek alapja a sült, majd széttépkedve átpirított húsféléknek, amikről itt írtunk már korábban. Ehhez előbb puhára kell sütni a húst, majd mikor egészen omlós lett, lefejteni a csontokról és a páccal összekeverve ropogósra pirítani. Ezután sokféleképpen használható, feltétnek vagy szendvicsbetétnek egyaránt remekül működik, ez utóbbi az eredeti felhasználási módja, némi káposztasaláta vagy más, ropogós zöldségek társaságában.
Pulykaszárnyból mindig érdemes feltankolni, ha épp akad a hentesnél, remekül tűri a fagyasztást is.
Fotók: Ács Bori, Getty Images