
Olcsó húsok felhasználása: mi minden készülhet pulykaszárnyból?

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
Az olcsó húsnak lesz a legjobb leve, különösen igaz ez a szárnyakra. Most a pulykát vettük górcső alá: mi minden készülhet ebből a húsrészből?
Sajnos sok az olyan alábecsült húsrész, ami hiába olcsó és rejt magában számtalan lehetőséget, ritkán kerül az étkezőasztalra. Egyik ilyen kedvencünk a pulykaszárny, amely tulajdonságaiban a csirkéhez hasonlít, de sokkal nagyobb, így több hússal rendelkezik.
Csontnál és porcnál, sok bőr alatt bújnak meg a legfinomabb, legszaftosabb húsok. Igaz, hogy valamivel többet kell velük dolgozni, hiszen ki kell őket szabadítani a rejtekhelyükről és sok szeméttel, hulladékkal jár a fogyasztásuk, ennek is megvan a maga előnye. Lassabb evés, hosszabb szertartás, igazi vasárnapi ebédekhez való alap ez. A pulyka annyival előnyösebb a csirkénél, hogy több húst ad ki egy-egy darab, ráadásul a dietetikusok szerint a pulyka a legmagasabb tápértékekkel rendelkező húsféle.

Húsleves
Első húsleveseimet pulykaszárnyból csináltam, máig is ez az egyik legkomolyabb favorit a családban. Minden benne van, ami egy jó leveshez kell: csontok, bőr és meglepően sok, de levesbetétnek mindenképpen elegendő mennyiségű hús. Bár a főtt hús gyakran lehangolóan semleges élményt nyújt, nem igaz ez a pulykaszárnyra, amely levesbe főve is ízes, omlós és szaftos lesz.

Sütve
A pulykaszárny sütve is csodás tud lenni, csak igazán erős pácot kell hozzá készíteni. Egy szójás-mézes alappal nem lehet hibázni, de elmehetsz a barbecue irányába is, kerülhet rá ketchup, mustár, méz, ecet és ezek tetszőleges kombinációja. A pulykaszárny esetében nem fenyeget az, ami minden más ételnél veszélyforrás: nem száradhat ki. Egyszerűen elronthatatlan, annyira sok réteg védi őt a kiszáradástól és az íztelenségtől.

Tépve
A pulykaszárny remek alapja a sült, majd széttépkedve átpirított húsféléknek, amikről itt írtunk már korábban. Ehhez előbb puhára kell sütni a húst, majd mikor egészen omlós lett, lefejteni a csontokról és a páccal összekeverve ropogósra pirítani. Ezután sokféleképpen használható, feltétnek vagy szendvicsbetétnek egyaránt remekül működik, ez utóbbi az eredeti felhasználási módja, némi káposztasaláta vagy más, ropogós zöldségek társaságában.
Pulykaszárnyból mindig érdemes feltankolni, ha épp akad a hentesnél, remekül tűri a fagyasztást is.
Fotók: Ács Bori, Getty Images