Olcsó húsok felhasználása: mi minden készülhet pulykaszárnyból?

31063311 2385215 9195fb8059f32826fde2b1396ce746fc wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olcsó húsnak lesz a legjobb leve, különösen igaz ez a szárnyakra. Most a pulykát vettük górcső alá: mi minden készülhet ebből a húsrészből?

Sajnos sok az olyan alábecsült húsrész, ami hiába olcsó és rejt magában számtalan lehetőséget, ritkán kerül az étkezőasztalra. Egyik ilyen kedvencünk a pulykaszárny, amely tulajdonságaiban a csirkéhez hasonlít, de sokkal nagyobb, így több hússal rendelkezik.

Csontnál és porcnál, sok bőr alatt bújnak meg a legfinomabb, legszaftosabb húsok. Igaz, hogy valamivel többet kell velük dolgozni, hiszen ki kell őket szabadítani a rejtekhelyükről és sok szeméttel, hulladékkal jár a fogyasztásuk, ennek is megvan a maga előnye. Lassabb evés, hosszabb szertartás, igazi vasárnapi ebédekhez való alap ez. A pulyka annyival előnyösebb a csirkénél, hogy több húst ad ki egy-egy darab, ráadásul a dietetikusok szerint a pulyka a legmagasabb tápértékekkel rendelkező húsféle.

pulykaszárny

Húsleves

Első húsleveseimet pulykaszárnyból csináltam, máig is ez az egyik legkomolyabb favorit a családban. Minden benne van, ami egy jó leveshez kell: csontok, bőr és meglepően sok, de levesbetétnek mindenképpen elegendő mennyiségű hús. Bár a főtt hús gyakran lehangolóan semleges élményt nyújt, nem igaz ez a pulykaszárnyra, amely levesbe főve is ízes, omlós és szaftos lesz. 

31063323 3e3c668b9ad44ac0806c0cfca97c3e2b wm

Sütve

A pulykaszárny sütve is csodás tud lenni, csak igazán erős pácot kell hozzá készíteni. Egy szójás-mézes alappal nem lehet hibázni, de elmehetsz a barbecue irányába is, kerülhet rá ketchup, mustár, méz, ecet és ezek tetszőleges kombinációja. A pulykaszárny esetében nem fenyeget az, ami minden más ételnél veszélyforrás: nem száradhat ki. Egyszerűen elronthatatlan, annyira sok réteg védi őt a kiszáradástól és az íztelenségtől.

pulykaszárny2

Tépve

A pulykaszárny remek alapja a sült, majd széttépkedve átpirított húsféléknek, amikről itt írtunk már korábban. Ehhez előbb puhára kell sütni a húst, majd mikor egészen omlós lett, lefejteni a csontokról és a páccal összekeverve ropogósra pirítani. Ezután sokféleképpen használható, feltétnek vagy szendvicsbetétnek egyaránt remekül működik, ez utóbbi az eredeti felhasználási módja, némi káposztasaláta vagy más, ropogós zöldségek társaságában.

Pulykaszárnyból mindig érdemes feltankolni, ha épp akad a hentesnél, remekül tűri a fagyasztást is.

Fotók: Ács Bori, Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon