Ha így tárolod, sokáig ropogós marad a retek – Nem csak vajas kenyér mellé jó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tavasz beköszöntével megjelenik a piacokon és a boltokban a friss, ropogós retek, azonban ha nem tároljuk megfelelően, akár már másnapra megfonnyad.
Szerintem a retek az egyik legnagyszerűbb tavaszi zöldség, ropogós, lédús, picit csípős, egy egyszerű vajas kenyeret is feldob. Ahogy megjelent a boltokban, bevásároltam belőle egy nagy csomóval, de figyelmetlen voltam, kint hagytam a konyhapulton és már másnap reggelre használhatatlan lett.
A retek megfelelő tárolása
Az is fontos, hogy már a bevásárlásnál figyeljünk, feszes héjú, kemény darabokat válasszunk, amelyeknek szép, egészséges, friss a levele. Ahhoz, hogy a retek megőrizze roppanósságát, magas páratartalomra van szüksége.
Először is meg kell tisztítani a friss retket, le kell mosni róla az esetleges koszt, sarat, majd le kell vágni a gyökerét és a zöldjét. Ha ez kész, bele kell csavarni nedves papírtörlőbe, majd nejlonzacskóba tenni, így rakni a hűtőbe. A zacskót nem szabad bezárni, mert úgy könnyen megpéneszedhet a retek. A lényeg, hogy a nedves papírtörlő mindenhol befedje a retket.
Egy másik módszer, ha hideg vízzel teli tálba vagy üvegbe tesszük a retket, majd úgy rakjuk a hűtőbe. Pár napig egészen biztosan ropogós marad.
A retek felhasználása
Természetesen nyersen a legfinomabb, vajas kenyér mellé egy kis sóval, de más módon is felhasználható.
Előétel
Szuper előétel lehet például belőle az előbb említett két hozzávalóval kiegészítve. A retken hagyjunk egy kis szárat, ahol meg tudjuk fogni, majd olvasszunk vajat. Tegyük a retkeket az olvasztott vajba, majd sorakoztassuk tálcára őket, végül tegyük a hűtőbe. Ha a vaj megszilárdult rajtuk, vegyük ki a hűtőből, szórjuk meg őket tengeri sóval, majd tálaljuk.
Savanyúság
A retkeket mossuk meg, karikázzuk fel, tegyük egy befőttesüvegbe. Keverjünk össze 2,5 deciliter vizet, 60 milliliter ecetet, 1 csapott evőkanál sót és 1 teáskanál cukrot - az ízeket ízlés szerint állíthatjuk, mehet bele más fűszer is, például kapor, fokhagyma, kömény. A savanyú levet öntsük a retkekre, majd hagyjuk legalább egy éjszakát állni, akár már másnap fogyasztható.
Sült retek
Bár a legtöbben éppen a roppanósságot szeretjük a retekben, sütve egészen más élményt nyújt, édeskés és krémes lesz, érdemes kipróbálni. Itt találtok hozzá egy nagyon egyszerű receptet.
Krumpli helyett
Kicsit az előző ponthoz kapcsolódva, a retek szuperül helyettesítheti a krumplit, lehet köret, sült krumpli helyett hasáb, úgy lehet fűszerezni, mint a burgonyát, csak sokkal kevesebb benne a kalória.
Fotó: Getty Images