Így használd a réteslapot, hogy ne törjön és száradjon ki - Szuper recepteket is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A réteslap nagyon praktikus, de elég kényes alap, ezért összegyűjtöttünk pár tippet, hogy mire kell figyelned a használata során.
A leveles tésztához hasonlóan a réteslap is szuper, univerzálisan felhasználható alap, isteni édes vagy sós sütemények készülhetnek belőle. Az elnevezése megtévesztő, nem csak réteshez, más ételekhez is nagyon jó választás.
A réteslapot nem lehet - vagy nem minden esetben lehet - leveles tésztával helyettesíteni, teljesen máshogy viselkedik a kettő. Míg utóbbi megnő, felpuffad a sütőben, belül levegős, kívül ropogós lesz, előbbinek pont az a lényege, hogy nem változik a mérete, vékony és nagyon ropogós, éppen ezért szoktak többet is egymásra helyezni belőle.
Rétestészta házilag
A rétestészta gyúrt, rugalmas tészta, kevés zsiradékkal, cukor nélkül készül, minél vékonyabbra nyújtják, annál ropogósabb lesz. Ha van rá időd, érdemes házilag elkészíteni, de ha gyorsan szeretnél valami finomságot varázsolni az asztalra, a mirelit réteslap is tökéletesen működik majd.
A réteslap felhasználása
Ne hagyd kiszáradni!
A réteslapot mindig csak akkor vedd ki a hűtőből, amikor már dolgozni kezdesz a sütivel/elkészült a töltelék, a felhasználás előtt 15 perccel, majd hagyd pihenni, míg szobahőmérsékletű nem lesz. Mivel a réteslap vékony, nagyon gyorsan kiszárad, ezért érdemes nedves konyharuhára teríteni, amíg nem kezded el tölteni. A maradék réteslapot - amivel éppen nem dolgozol - szintén fedd le nedves ruhával, de vigyázz, ne is áztasd el a tésztát!
Több réteg lapot használj!
Ha rétes készül, sosem elég egy réteslap, mert nagyon vékony, könnyen szakad, többet kell egymásra tenni. Az elsőként kiterített lapot kend le vajjal/margarinnal/olajjal, utána jöhet a következő, azt is kend le ugyanígy, majd ismételd ezt a folyamatot, legalább 4-5 réteget tegyél egymásra. A legfelső lapot már nem kell megkenni.
Ne hagyd elázni!
Ha klasszikus rétes készül, legyen az almás vagy meggyes, fontos, hogy valamilyen morzsát is szórj a tésztára. A gyümölcsök sok levet engednek sütés közben, amit a zsemlemorzsa magába szív majd, így nem fog elázni a tészta. De nem csak morzsát, darált kekszet, búzadarát, akár őrölt magvakat is szórhatsz a réteslapokra. Ha ezzel megvagy, mehet a tészta alsó harmadába a tetszőleges töltelék, majd a konyharuha segítségével tekerd fel, tedd a tepsibe a rétest, kend le a tetejét vajjal/olajjal/tojással és mehet a sütőbe.
Receptek
Nem csak édes, sós sütemények is készülhetnek a réteslapokból, összegyűjtöttük a kedvenceinket.
Édes receptek
Természetesen a rétesekkel kell kezdenünk a felsorolást: a klasszikus almás, meggyes, túrós, mákos mellett készülhet sütőtökös, csokis, sőt, akár gesztenyés rétes is, a lehetőségek száma végtelen. Szinte bármivel megtöltheted a lapokat, de vedd figyelembe, mennyi levet fog engedni a választott gyümölcs, és ha szükséges, szórj alá bőven morzsát.
Nem csak rétes készülhet a lapokból, az egyik legismertebb görög süti, a baklava alapja is ez, de a vargabéles sem az igazi nélküle, sőt, isteni, villámgyors tojáshabos-túrós desszert is összeállítható belőle.
Sós receptek
A sós recepteknél is a réteseket venném előre: a káposztás rétes az egyik legfinomabb sós sütemény, főleg, ha még baconnel is dúsítod. Ha nyitott vagy az új ízkombinációkra, akkor a brokkolis-sajtos rétest ajánljuk jó szívvel, szintén isteni.
Mindenképpen meg kell említeni a balkán csodás rétesét, a bureket is, ezt túrós és húsos változatban is elkészítheted. Ha kicsit kilépnél a megszokott keterek közül, akkor pedig a görög spanakopitát ajánljuk, ez egy fetával és spenóttal töltött rétestészta, de sütőtökös-feta sajtos kosárkákat is készíthetsz réteslapból.
Magyaros ízeket is csempészhetsz a lapok közé, akár csirkepaprikást is csomagolhatsz a tésztába. Ha pedig szereted a sós nassokat, készíts ropogós zöldséges tekercseket a réteslapokból.
További ötletek
Ha még jobban szeretnéd felturbózni a réteseket, a lapok közé ne csak sima vajat/zsiradékot kenj! Sós rétesek esetében keverd ki a vajat zöldfűszerekkel vagy zúzott fokhagymával, édeseknél fahéjjal vagy vaníliával, így a fűszerek tökéletesen beivódnak majd a rétegek közé. Az is jó megoldás, ha az olvasztott vajra apróra vágott diót/mandulát szórsz - akár cukorral kikeverve -, még egy plusz ropogós textúrát is kap majd tőle a rétes.
Fotók: Getty Images