![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Békebeli osztrák kedvenc az almás rétes – A vékony lapok között bőséges édes töltelék lapul
![almásrcover](https://kep.index.hu/1/0/3411/34110/341104/34110423_2611945_f9a79dd6c63838a47bffab004ca6f4e7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A mondás szerint a bécsi rétestésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy az alá rejtett szerelmes levelet el lehessen olvasni.
Az első ismert osztrák rétesrecept az 1700-as évekből maradt fent, egy kézzel írott szakácskönyvben olvasható. A papírvékonyra nyújtott tészta édes, bőségesen megpakolt tölteléket rejt. Az eredeti receptben rumba áztatott mazsola kerül az almához, de én ezt mindig kihagyom, mert nálunk a családban senki sem szereti az aszalványt.
Ausztria egész területén szeretik az édes süteményeket, a rétes nagy kedvencük, amit a mai napig hagyományos recept alapján készítenek a cukrászdákban, éttermekben. Almából érdemes savanykásabbat választani, ami a fahéjjal tökéletes ízharmóniát alkot. Tálalásnál porcukorral is megszórhatjuk, de vaníliafagylalt és tejszínhab is kerülhet a finomság mellé.
Bécsi almás rétes
![almasct](https://kep.index.hu/1/0/3411/34110/341104/34110445_c50cdd3bfeec948558fe30a5d81e786d_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 18 dekagramm rétesliszt
- 1 csipet só
- 12 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 3 deciliter meleg víz
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- 3 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 60 dekagramm alma
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük, a sóval összekeverjük, majd a közepébe mélyedést ásunk, ebbe kerül a tojás és a víz. Először az ujjbegyünkkel apránként összedolgozzuk, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle, enyhén lisztezett tálba tesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
A zsemlemorzsát a vaj felén megpirítjuk, majd kihűtjük.
A cukrot a fahéjjal összekeverjük.
Egy tiszta terítőt kiterítünk, majd liszttel kicsit megszórjuk. A tésztát a terítő közepére tesszük, az ujjunkkal alányúlva - óvatosan, vigyázva, hogy ne szakítsuk meg a tésztát - az abrosz széléig kihúzzuk, 15 percig pihentetjük, addig a tölteléket elő tudjuk készíteni.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük vagy lereszeljük, a zsemlemorzsával és fahéjas cukorral egybeforgatjuk.
A kihúzott tésztát olvasztott vajjal (nem kell az egészet felhasználni) megkenjük, majd rátesszük az almás tölteléket.
A terítő segítségével a tésztát feltekerjük, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a maradék olvasztott vajjal megkenjük.
Az almás rétest előmelegített 180 fokos sütőben 35-45 perc alatt szép pirosra sütjük, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!