![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Be kell áztatni a rizst főzés előtt? Így lesz tökéletes a köret
![rizsbeáztatás](https://kep.index.hu/1/0/3448/34488/344885/34488577_2640605_bdd94cc9b031f961c6e0aba94cc636b4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyesek szerint a rizs beáztatása szent és sérthetetlen dolog, míg mások teljesen felesleges lépésnek tartják. Mi az igazság?
A köret készítésén mindenki szeretne minél előbb túlesni, ezért sokan nem áztatják a rizst, rögtön beledobják a vízbe, hadd főjön. Ilyen esetekben nem egyszer ragacsos, nyúlós masszaként végzi a köret. Az áztatás a híja, vagy máshol kell a megoldást keresni?
A rizs állaga
A válasz az átmosásban keresendő, ugyanis a rizs állagát jelentősen befolyásolja már pár perc vízben töltött idő is. A rizs keményítőtartalma igen magas, ráadásul ez a szemek külsején is megtapadhat. Mikor a rizst csomagolják és szállítják, a szemek folyamatosan érintkeznek, egymáshoz dörzsölődnek, így keményítőpor keletkezik köztük, amely egy vékony rétegben bevonja a szemeket.
Ezt a keményítőport kell lemosni a szemekről, ugyanis, ha rajta marad a felszínén, akkor a főzés során a rizs nemcsak a vizet szívja magába, hanem a keményítőt is, ami visszajut a szemek belsejébe, így ragacsos, tapadós massza lesz belőlük.
Rövidebb főzési idő
A főzési idő hossza is lerövidíthető az áztatással, persze ilyenkor nem elég 4-5 perces áztatás, de ha pár órát a vízben marad a rizs, gyorsabban puhul majd meg a főzés során. Különösen igaz ez a barna rizsre, érdemes időt szánni az előkészítésére.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3448/34488/344885/34488593_26f3b8ae58b755ed53913040ec42bfc1_wm.jpg)
Kevesebb káros anyag
Számos élelmiszerben, például a rizsben is van arzén, amely egy viszonylag ismert rákkeltő, mérgező anyag. Ennek a mennyisége is csökkenthető a köret beáztatásával - ha legalább ötször cserélik a vizet a rizsen, akkor akár 30-60%-kal kevesebb lehet az arzéntartalma - olvasható a Dívány cikkében. Más káros anyagoktól és kosztól is megszabadítható így a rizs, ugyanis rengeteg a földben megtalálható ipari és természetes szennyeződést vesz fel, úgyhogy a szemek héjának barnás maradványait is érdemes lemosni.
A rizs beáztatása
Egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes feladat: a rizst egy tálba kell szórni, ráönteni annyi vizet, amennyi ellepi, majd megkeverni. A víz színe opálos lesz, zavarossá fog változni, ahogy a keményítő lejön a szemekről. Ezt a vizet le kell róla önteni, tisztával felönteni, majd addig ismételni a folyamatot, míg teljesen áttetsző nem lesz a vize, általában 3-4 átmosás szükséges. Utána már főhet is a rizs, pirítva, bő vízben, fűszerekkel, ki hogyan készíti.
Persze az sem mindegy, mi készül belőle, rizottónál, tejberizsnél, rizspudingnál nem érdemes beáztatni a rizst, hiszen ott éppen a ragacsos állag a cél.
Fotó: Getty Images