Be kell áztatni a rizst főzés előtt? Így lesz tökéletes a köret

rizsbeáztatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyesek szerint a rizs beáztatása szent és sérthetetlen dolog, míg mások teljesen felesleges lépésnek tartják. Mi az igazság?

A köret készítésén mindenki szeretne minél előbb túlesni, ezért sokan nem áztatják a rizst, rögtön beledobják a vízbe, hadd főjön. Ilyen esetekben nem egyszer ragacsos, nyúlós masszaként végzi a köret. Az áztatás a híja, vagy máshol kell a megoldást keresni? 

A rizs állaga

A válasz az átmosásban keresendő, ugyanis a rizs állagát jelentősen befolyásolja már pár perc vízben töltött idő is. A rizs keményítőtartalma igen magas, ráadásul ez a szemek külsején is megtapadhat. Mikor a rizst csomagolják és szállítják, a szemek folyamatosan érintkeznek, egymáshoz dörzsölődnek, így keményítőpor keletkezik köztük, amely egy vékony rétegben bevonja a szemeket. 

Ezt a keményítőport kell lemosni a szemekről, ugyanis, ha rajta marad a felszínén, akkor a főzés során a rizs nemcsak a vizet szívja magába, hanem a keményítőt is, ami visszajut a szemek belsejébe, így ragacsos, tapadós massza lesz belőlük. 

Rövidebb főzési idő

A főzési idő hossza is lerövidíthető az áztatással, persze ilyenkor nem elég 4-5 perces áztatás, de ha pár órát a vízben marad a rizs, gyorsabban puhul majd meg a főzés során. Különösen igaz ez a barna rizsre, érdemes időt szánni az előkészítésére.

Kevesebb káros anyag

Számos élelmiszerben, például a rizsben is van arzén, amely egy viszonylag ismert rákkeltő, mérgező anyag. Ennek a mennyisége is csökkenthető a köret beáztatásával - ha legalább ötször cserélik a vizet a rizsen, akkor akár 30-60%-kal kevesebb lehet az arzéntartalma - olvasható a Dívány cikkében. Más káros anyagoktól és kosztól is megszabadítható így a rizs, ugyanis rengeteg a földben megtalálható ipari és természetes szennyeződést vesz fel, úgyhogy a szemek héjának barnás maradványait is érdemes lemosni. 

A rizs beáztatása

Egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes feladat: a rizst egy tálba kell szórni, ráönteni annyi vizet, amennyi ellepi, majd megkeverni. A víz színe opálos lesz, zavarossá fog változni, ahogy a keményítő lejön a szemekről. Ezt a vizet le kell róla önteni, tisztával felönteni, majd addig ismételni a folyamatot, míg teljesen áttetsző nem lesz a vize, általában 3-4 átmosás szükséges. Utána már főhet is a rizs, pirítva, bő vízben, fűszerekkel, ki hogyan készíti.

Persze az sem mindegy, mi készül belőle, rizottónál, tejberizsnél, rizspudingnál nem érdemes beáztatni a rizst, hiszen ott éppen a ragacsos állag a cél. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon