A legfontosabb fűszer a konyhában a só, de mire lehet még a főzésen kívül használni?

sócover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van egy régi magyar népmese, melyben a király megkérdezi három leányától, melyikük szereti őt a legjobban. A legkisebbik lány nemes egyszerűséggel annyit felelt – úgy szeretem édesapámat, mint emberek a sót.

A só szerepe nélkülözhetetlen a főzésnél, kiemeli az ízeket, sokan még a sütemények tésztájába is tesznek egy csipettel. Azonban nem csak ételkészítésnél jöhet jól. 

Mire jó?

A sónak fontos szerepe van az életünkben, és most nem az ételek ízesítésére gondolok. Kis mennyiségben a szervezetünknek szüksége van rá, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír. A régi időkből, egészen pontosan a 12. századból maradtak feljegyzések arról, hogy szerzetesek természetes sóbarlangokat használtak légúti betegségek gyógyítására. A sós vizes oldat ínyproblémáknál, torokgyulladásnál és torokfájásnál is enyhítést nyújt.

A sót a régiek előszeretettel alkalmazták fülfájás ellen. Konyharuhába öntöttek egy bögre meleg sót, a rongyot jól megkötötték, hogy a só szépen egyben maradjon, majd a fület melegítették vele.

sóct

Energetizáló, regeneráló, erősítő hatással bír, a haloterápiás kezelés csökkentheti a stressz, krónikus fejfájás, depresszió, hangulatzavarok tüneteit. A haloterápiát különböző módokon alkalmazhatjuk, például sópárlatot vagy száraz sós levegőt belélegezve. 

A só külsőleg alkalmazva is hatásos, a pattanásos, ekcémás bőr legjobb barátja. A sós bőrradírozás nagyon hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket.

Háztartási trükkök sóval

Ha hideg időben lemossuk az ablakot kívülről sós vízzel, majd egy száraz ronggyal megtöröljük, megóvhatjuk az ablakot a befagyástól.

Kellemetlen szagot áraszt a sportcipő? Semmi gond, szórjunk egy kis sót bele, a só magába szívja a szagot kiváltó nedvességet. Ezt a praktikát azonban ne használjuk bőr vagy műbőr cipőn.

A só megsárgult fehér ruhák és makacs foltok ellenszere is. Az elszíneződött fehér ruháknál a só és a szódabikarbóna párosa újjávarázsolja a pamut anyagokat. A só a kiömlött bor ellen is alkalmazható. Itassuk fel a folyadékot, szórjunk a foltra sót, a végeredmény meglepő lesz.

só2ct

Mindenkivel előfordult már az a kellemetlen baleset, hogy megvágta az ujját. Ilyenkor szórjunk egy kis sót a sebre, remek fertőtlenítő, a sérülés gyorsabban fog gyógyulni. 

Régi praktikák váltig állítják, hogyha a felszeletelt almát vagy körtét sós vízbe áztatjuk, nem fognak megbarnulni a gyümölcsszeletek.

A konyhánkban a mosogatószivacs és a vágódeszka a baktériumok paradicsoma, éppen ezért nem árt, ha a deszkát sóval átdörzsölve mossuk el, a szivacsot pedig mosogatószeres dörzsölés után sós vízbe áztatjuk, így megszabadulhatunk a bacilusoktól.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon