![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Segítség, púposodik a piskóta! Sütési bakik és megoldások
![Sütési bakik és megoldások cover](https://kep.index.hu/1/0/4997/49975/499751/49975105_3809755_bc3aed9d2579a94e31d10586bee80f51_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szívvel, lélekkel és gyakorlással bárkiből sütimester válhat. A lényeg, hogy az esetleges kudarcok ellenére ne hagyj fel a finomságok készítésével!
Van, akinek a vérében van, míg másnak meg kell tanulnia a sütést. A nagymamám nem szeretett sütit készíteni, ellenben az anyukám megszégyeníti a cukrászokat, annyira keni-vágja a torták és más krémes sütemények összeállítását.
Persze szeret is sütni, hisz ha valamit nem teljes szívvel csinál az ember, akkor nem lesz az igazi a végeredmény. Én imádom a süteményeket, de bőven van még mit tanulnom. Az a bizonyos x nincs meg bennem, mint az anyukámban, hisz ő még mérőt sem használ, egyszerűen érzéssel, szemmel rakja össze a keverőtálban az alapanyagokat. A kész sütemény pedig varázslatos. Volt olyan szülinapi tortám, melyről nem akarták elhinni a vendégek, hogy az bizony házilag készült.
Velem viszont sajnos megesik, hogy hibázok, és ilyenkor mély melankóliába zuhanva mindig azon tanakodok: „Mit ronthattam el? Rossz volt a recept? Az alapanyag volt a ludas, vagy egyszerűen ügyetlen voltam?”.
![Sütési bakik és megoldások ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4997/49975/499750/49975019_f37028818290a3dadb80d198889068d3_wm.jpg)
Gondolom, akadnak még hozzám hasonlók. Legyünk őszinték, a kudarc sosem jó. Van, akit egyenesen összetör, és egy szalonnásra sült piskóta láttán bizony elmegy a kedve a további süteménykészítéstől. Persze olyannal is találkozni, aki felszívja magát, hogy ő már bizony akkor is jól megsüti azt a süteményt, és addig próbálkozik, amíg elégedett nem lesz. Én is ebbe a táborba tartozom, még ha a sikertelenségtől megtörten is, de semmi nem szegi a kedvem!
Minden kedves sütni szeretőnek vagy épp szárnyát próbálgatónak azt tanácsolom, hogy ne szomorodjon el, ha összeesett a piskóta, vagy berepedt a teteje. Majd legközelebb sikerülni fog! Ne feledd, nem te voltál az első, és nem is az utolsó, akinek nem lett tökéletes a süteménye. A lényeg a rutin és a szív, együtt a kettő csodákra képes.
![Sütési bakik és megoldások ct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4997/49974/499747/49974733_537eac05c7cfcc2367a602920e2dfbd9_wm.jpg)
Cikkünkben a leggyakoribb sütési hibákat szedtük egy csokorba, természetesen azt is leírjuk, mi lehetett a gond. Így, ha legközelebb sütikészítésre adod a fejed, akkor biztos lesz a siker!
Ellenőrzés
Kezdésképpen mindig alaposan olvasd el a receptet, és használj mérleget. Fontos a hőmérséklet, így ha a recept azt írja, hogy melegítsd elő a sütőt, akkor azzal kezdj! Az alapanyagokat pedig már sütés előtt érdemes a dolgozópultra készíteni, sokkal jobb, ha minden szobahőmérsékletű. Persze, ha a recept azt írja, hogy hideg vaj, akkor azt a hűtőből csak akkor vedd elő, amikor szükség lesz rá.
![Sütési bakik és megoldások ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4997/49974/499747/49974751_27b593a2253d83634c248e95fb357541_wm.jpg)
Berepedt a piskóta teteje
Rossz volt a recept, vagy egyszerűen több sütőpor került a masszába. Fontos, hogy mindig friss sütőport használj, legyen szó muffin, piskóta vagy kevert süti tésztájáról. Hogy elkerüld a malőrt, arra is figyelj, hogy 10 grammnál ne használj többet a térfogatnövelőből, mert ha több kerül bele, akkor sajnos repedt lesz a süti teteje.
Használj mindig sütőpapírt!
Torta készítésénél kifejezetten kellemetlen, ha púpos lesz a piskóta, de menthető, ha levágod a kihűlt tészta megemelkedett részét. Hogy többé ne érjen ez a kellemetlenség, mindig sütőpapírral bélelt formában süsd meg a tésztát. A zsiradékkal kikent tepsinek vagy formának az az átka, hogy ha véletlenül túl sokat kensz, és még a forma oldalára is jut vaj vagy margarin, akkor bizony púpos lesz a tészta közepe, míg a széle a túl sok zsiradéktól nem tud sülés közben megemelkedni.
![Sütési bakik és megoldások ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4997/49974/499747/49974769_14a55c9dcdbc4586bcab65d5f83de599_wm.jpg)
Nem jött fel a piskóta
Ha a piskóta összeesett, azért több dolog is felelhet. A már említett túl sok zsírral kikent forma, vagy ha nem volt friss a sütőpor.
Piskótasütésnél az egyik fő szabály, hogy soha nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, miközben a tészta készül. Ha mégis így teszel, akkor nem tud szép magasra emelkedni. Fontos még a tojás frissessége, mindig szobahőmérsékletűt válassz szét. Ha klasszikus piskótát sütsz, akkor a sárgáját és a fehérjét külön verd fel. Ha roládot készítesz, akkor nem szükséges a szétválasztás.
![Sütési bakik és megoldások ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4997/49974/499747/49974791_9fe0852a9806305beecda34464530e30_wm.jpg)
Csomós lett a tészta
A kellemetlenség egyszerűen elkerülhető, használj a száraz alapanyagokhoz szitát. Hidd el, nem felesleges! A szitálásnak köszönhetően a lisztet, sütőport és a kakaót jobban el lehet keverni.
Túlsül, vagy nem sül meg rendesen
A formaméret lényeges, hisz ha nem a megfelelő méretű tepsiben vagy tortaformában sül a sütemény, nem a várt végeredmény fog az asztalra kerülni. Vagy túlsül, vagy nem sül át.
Vizes, szalonnás lett a tészta
A kész piskótát sütőrácson ajánlott kihűteni, mert így tud a gőz távozni. Ha nem így teszel, akkor a gőz bennmarad, vizes lesz a süti.
![Sütési bakik és megoldások ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4997/49974/499748/49974843_a4aa16474b1cbf2f50bb8134371342fa_wm.jpg)
A szalonnás tészta szintén gyakori kellemetlenség, mely általában omlós tésztáknál merül fel. A formába simított tésztára kerül valamilyen nedves töltelék, így nehezebben sül, a töltelék eláztatja. Épp ezért a legtöbb recept azt ajánlja, hogy a tésztát vaksütéssel süssük meg, utána mehet rá a töltelék, majd a krémmel együtt is sülhet a finomság.
Krémgondok
Egy szép torta vagy piskótatekercs a krémmel lesz teljes. Ha rossz recept szerint dolgoztál, akkor előfordulhat, hogy a házilag készült krém túl folyós lesz, ilyenkor az segíthet a problémán, ha hűtőbe teszed dermedni. Más mentést is lehet alkalmazni, persze krémtől függően. Főzött krémnél lisztet vagy búzadarát érdemes hozzákeverni, de darált keksszel is próbálkozhatsz.
Krémeknél a tejszínhab örök kedvenc, szerintem ezzel a legegyszerűbb dolgozni, hisz a jó minőségű cukrásztejszínhabot porcukorral felvered, és ennyi. Ám itt is lehet hibázni: ha túlkevered, akkor vajas állagú lesz.
Fotók: Getty Images