Segítség, púposodik a piskóta! Sütési bakik és megoldások

Sütési bakik és megoldások cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szívvel, lélekkel és gyakorlással bárkiből sütimester válhat. A lényeg, hogy az esetleges kudarcok ellenére ne hagyj fel a finomságok készítésével!

Van, akinek a vérében van, míg másnak meg kell tanulnia a sütést. A nagymamám nem szeretett sütit készíteni, ellenben az anyukám megszégyeníti a cukrászokat, annyira keni-vágja a torták és más krémes sütemények összeállítását.

Persze szeret is sütni, hisz ha valamit nem teljes szívvel csinál az ember, akkor nem lesz az igazi a végeredmény. Én imádom a süteményeket, de bőven van még mit tanulnom. Az a bizonyos x nincs meg bennem, mint az anyukámban, hisz ő még mérőt sem használ, egyszerűen érzéssel, szemmel rakja össze a keverőtálban az alapanyagokat. A kész sütemény pedig varázslatos. Volt olyan szülinapi tortám, melyről nem akarták elhinni a vendégek, hogy az bizony házilag készült.

Velem viszont sajnos megesik, hogy hibázok, és ilyenkor mély melankóliába zuhanva mindig azon tanakodok: „Mit ronthattam el? Rossz volt a recept? Az alapanyag volt a ludas, vagy egyszerűen ügyetlen voltam?”.

Sütési bakik és megoldások ct1

Gondolom, akadnak még hozzám hasonlók. Legyünk őszinték, a kudarc sosem jó. Van, akit egyenesen összetör, és egy szalonnásra sült piskóta láttán bizony elmegy a kedve a további süteménykészítéstől. Persze olyannal is találkozni, aki felszívja magát, hogy ő már bizony akkor is jól megsüti azt a süteményt, és addig próbálkozik, amíg elégedett nem lesz. Én is ebbe a táborba tartozom, még ha a sikertelenségtől megtörten is, de semmi nem szegi a kedvem!

Minden kedves sütni szeretőnek vagy épp szárnyát próbálgatónak azt tanácsolom, hogy ne szomorodjon el, ha összeesett a piskóta, vagy berepedt a teteje. Majd legközelebb sikerülni fog! Ne feledd, nem te voltál az első, és nem is az utolsó, akinek nem lett tökéletes a süteménye. A lényeg a rutin és a szív, együtt a kettő csodákra képes.

Sütési bakik és megoldások ct6

Cikkünkben a leggyakoribb sütési hibákat szedtük egy csokorba, természetesen azt is leírjuk, mi lehetett a gond. Így, ha legközelebb sütikészítésre adod a fejed, akkor biztos lesz a siker!

Ellenőrzés

Kezdésképpen mindig alaposan olvasd el a receptet, és használj mérleget. Fontos a hőmérséklet, így ha a recept azt írja, hogy melegítsd elő a sütőt, akkor azzal kezdj! Az alapanyagokat pedig már sütés előtt érdemes a dolgozópultra készíteni, sokkal jobb, ha minden szobahőmérsékletű. Persze, ha a recept azt írja, hogy hideg vaj, akkor azt a hűtőből csak akkor vedd elő, amikor szükség lesz rá.

Sütési bakik és megoldások ct2

Berepedt a piskóta teteje

Rossz volt a recept, vagy egyszerűen több sütőpor került a masszába. Fontos, hogy mindig friss sütőport használj, legyen szó muffin, piskóta vagy kevert süti tésztájáról. Hogy elkerüld a malőrt, arra is figyelj, hogy 10 grammnál ne használj többet a térfogatnövelőből, mert ha több kerül bele, akkor sajnos repedt lesz a süti teteje.

Használj mindig sütőpapírt!

Torta készítésénél kifejezetten kellemetlen, ha púpos lesz a piskóta, de menthető, ha levágod a kihűlt tészta megemelkedett részét. Hogy többé ne érjen ez a kellemetlenség, mindig sütőpapírral bélelt formában süsd meg a tésztát. A zsiradékkal kikent tepsinek vagy formának az az átka, hogy ha véletlenül túl sokat kensz, és még a forma oldalára is jut vaj vagy margarin, akkor bizony púpos lesz a tészta közepe, míg a széle a túl sok zsiradéktól nem tud sülés közben megemelkedni.

Sütési bakik és megoldások ct3

Nem jött fel a piskóta

Ha a piskóta összeesett, azért több dolog is felelhet. A már említett túl sok zsírral kikent forma, vagy ha nem volt friss a sütőpor.

Piskótasütésnél az egyik fő szabály, hogy soha nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, miközben a tészta készül. Ha mégis így teszel, akkor nem tud szép magasra emelkedni. Fontos még a tojás frissessége, mindig szobahőmérsékletűt válassz szét. Ha klasszikus piskótát sütsz, akkor a sárgáját és a fehérjét külön verd fel. Ha roládot készítesz, akkor nem szükséges a szétválasztás.

Sütési bakik és megoldások ct5

Csomós lett a tészta

A kellemetlenség egyszerűen elkerülhető, használj a száraz alapanyagokhoz szitát. Hidd el, nem felesleges! A szitálásnak köszönhetően a lisztet, sütőport és a kakaót jobban el lehet keverni.

Túlsül, vagy nem sül meg rendesen

A formaméret lényeges, hisz ha nem a megfelelő méretű tepsiben vagy tortaformában sül a sütemény, nem a várt végeredmény fog az asztalra kerülni. Vagy túlsül, vagy nem sül át. 

Vizes, szalonnás lett a tészta

A kész piskótát sütőrácson ajánlott kihűteni, mert így tud a gőz távozni. Ha nem így teszel, akkor a gőz bennmarad, vizes lesz a süti.

Sütési bakik és megoldások ct4

A szalonnás tészta szintén gyakori kellemetlenség, mely általában omlós tésztáknál merül fel. A formába simított tésztára kerül valamilyen nedves töltelék, így nehezebben sül, a töltelék eláztatja. Épp ezért a legtöbb recept azt ajánlja, hogy a tésztát vaksütéssel süssük meg, utána mehet rá a töltelék, majd a krémmel együtt is sülhet a finomság.

Krémgondok

Egy szép torta vagy piskótatekercs a krémmel lesz teljes. Ha rossz recept szerint dolgoztál, akkor előfordulhat, hogy a házilag készült krém túl folyós lesz, ilyenkor az segíthet a problémán, ha hűtőbe teszed dermedni. Más mentést is lehet alkalmazni, persze krémtől függően. Főzött krémnél lisztet vagy búzadarát érdemes hozzákeverni, de darált keksszel is próbálkozhatsz.

Krémeknél a tejszínhab örök kedvenc, szerintem ezzel a legegyszerűbb dolgozni, hisz a jó minőségű cukrásztejszínhabot porcukorral felvered, és ennyi. Ám itt is lehet hibázni: ha túlkevered, akkor vajas állagú lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük