Így lesz ropogós és egyenletesen sült a szalonna: tuti tippeket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Krémes, tejszínes Alfredo-szósz: húsok és zöldségek mellé is szuper
Fantasztikusan omlós almás-diós pite: ezekkel az arányokkal mindig sikerül
Kiadós paradicsomos rizses hús: ne spórolj a fűszerekkel
Így lesz ropogós és egyenletesen sült a szalonna: tuti tippeket mutatunk
Méregtelenítő köményes-fahéjas tea: a fogyást is támogatja
Biztosan te is odavagy a sült szalonnáért, viszont nem biztos, hogy szereted, ha sütés közben felkunkorodik, vagy ha nem sül igazán ropogósra. Most mutatunk pár bevált tippet, hogy megalkothasd a tökéletes sült szalonnát!
Szalonnát sütni azt hihetnéd, hogy pofonegyszerű, mert csak fogsz egy serpenyőt vagy tepsit, belefekteted a szalonnaszeleteket, a többit pedig majd a hőmérséklet és a sütő vagy gáztűzhely elvégzi helyetted. Csakhogy a tökéletesre sült szalonna titka ennél összetettebb.
A laposra sült szalonna titka
Biztosan te is sütöttél már felkunkorodott szalonnát, ami bár finomnak finom volt, tálalásnál nem a legmutatósabb. Lehet, hogy te is próbáltad már kilapítani úgy, hogy valami nehezet pakoltál a sülő szalonnaszeletre, vagy egy kis vizet tettél a serpenyőbe, hogy lassítsd a sütési folyamatot.
Ezeknél azonban van néhány sokkal egyszerűbb trükk is.
A serpenyős trükk
Először is fektess egy vágódeszkára néhány szelet szalonnát. Vágd le a keményebb bőrt a szélükről, de mást ne! Ezután egy éles késsel vagdosd be a szalonna zsíros széleit, kb. 5 mm-enként. Ezt követően tedd a szalonnaszeleteket egy hideg serpenyőbe. Fontos, hogy ne melegítsd fel előtte!
Kezdd el közepes hőmérsékleten melegíteni a serpenyőt, és amikor már kezd színt kapni az egyik oldala a szalonnának, fordítsd meg, hogy szépen, egyenletesen tudjon megsülni.
Miért fontos a bőr levágása és a bevagdosás?
Nos, erre egyszerű a válaszom. Ha a bőrt levágod, a szalonnát pedig bevagdosod, az a hő hatására nem fog tudni összeugrani, vagyis felkunkorodni, mert nincs mibe „kapaszkodnia”, nincs egy vezető szál, ami össze tudná rántani a zsíros és húsos részeket.
Miért fontos a hideg serpenyő?
Azért van ennek nagy jelentősége, mert ha a szalonnát forró serpenyőbe teszed, akkor az nagyon gyorsan a zsírjára sül, így összerántva a szalonna egészét, és az nem tud mit tenni, mint felkunkorodik.
A tepsis trükk
Ennek a lényege annyiban áll, hogy elegendő csak a bőrt levágni a szalonnáról, irdalni már nem szükséges. Viszont fontos, hogy légkeveréses fokozaton süsd őket.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd fektesd bele egymás mellé a szalonnaszeleteket. 200 fokon süsd az egyik oldalukat kb. 10 percig, majd egyenként fordítsd meg őket, és süsd a másik oldalukat is 8-10 percig.
Ez a módszer talán lassabb, mint a serpenyős, de így a konyhapult sem lesz zsírcseppes, mert nem fröcsög ki a serpenyőből semmi.
A mikrohullámú sütőben
Ez a módszer is egész klassz lehet, főleg, ha sietsz. Ehhez egy nagy, lapos tányérra helyezz rá néhány papírtörlő ívet, majd szépen sorjában fektesd rá a szalonnacsíkokat. A végén tegyél még egy réteg papírtörlőt a szalonnák tetejére. Dobd be a mikróba 3-4 percre, majd láss csodát! A papírtörlő szépen felszívja a szalonnából kisülő zsírt, míg maga a szalonna friss és ropogós marad.
A súlyos módszer
Simán lehet, hogy nincs kedved kísérletezni, vagy takarítani a konyhát magad után, és inkább biztosra mennél. Ebben az esetben válaszd a sütős módszert, de úgy, hogy a sütőpapírra fektetett szalonnákra teríts rá még egy réteg sütőpapírt, majd tegyél rá valami súlyt, ami hőálló, így garantáltan nem fog semmi sehol felkunkorodni vagy kifröcsögni.
Hogyha ennél is mélyebben beleásnád majd a szalonnasütés rejtelmeibe, úgy ebből a cikkünkből még többet megtudhatsz a technikákat illetően.
Fotó forrása: Getty Images