Így készíts színes tésztát otthon: eláruljuk, hogyan csinálják az olaszok
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A házi tésztakészítés ma már nem nagy ördöngösség, viszont az, hogy mitől lesz szép színes, már szinte művészetnek számít. Tőlünk pedig most megtudhatod, hogy milyen technikákkal színezik a tésztát az olaszok, immáron több évszázada.
Az olaszok szemében a tészta olyan, mint egy vászon, amit színezhetnek, festhetnek, formákat és mintákat készíthetnek belőle.
Számukra ez egy generációkon átívelő hagyomány, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik tovább. És hogy mivel is lehetséges a tészta színessé tétele? Mutatjuk a legalapvetőbb növényeket, zöldségeket, alapanyagokat, mint színezékek.
Titkos fűszernövények
Gondoltad volna, az olasz szakácsok kísérletező kedvének köszönhetően olyan fűszernövényeket is használhatsz tészták színezésére, mint a csalán, a bazsalikom vagy a petrezselyem? Ráadásul az élénk szín mellett a tészta ízét is megváltoztatják: sokkal teltebbé és aromásabbá varázsolják azt.
Sárga színű tészta
Ahhoz, hogy a tésztát sárgára színezhesd, valami igazán ütős anyagra lesz szükséged, talán éppen a sáfrányra. A sáfrány használata az egyik legrégebbi módszer a tészta színezéséhez, amely szinte aranysárga színt kölcsönöz neki.
Szardínia szigetén az úgynevezett malloreddus tésztákat – más néven gnocchetti, megint más leírással csíkos, kagyló alakú tészta –, gyakran készítik sáfránnyal, így varázsolva őket sárga színűvé.
A zöld színű tészta
A sáfrány után a második legkedveltebb és hagyományosabb színezőanyag Olaszországban a spenót, amitől a tészta szép, zöld árnyalatot kap. A zöld, tojásos tészta olyan tésztaételek alapanyaga, mint a Lasagne alla Bolognese.
Ez a Bolognában ikonikussá vált étel attól különleges, hogy már maguk a lasagne tésztalapok is zöldek. Érdekesség, hogy Olaszországban hivatalosan a bolognai lasagnét úgy ismerik, mint aminek a tésztalapjai kizárólag zöld tésztalapokból állnak, nem pedig a bolti, sima, tojásos tésztából.
Vörös színű tészta
Ahhoz, hogy a tésztád vörös legyen, a legkézenfekvőbb színező a cékla lehet, de igen nagy népszerűségnek örvend a paradicsomsűrítmény is. Természetesen a kész tészták színe némiképp halványabb lesz, hiszen a gyúrással eloszlik a szín ereje is, de azért lássuk be, hogy a rózsaszínesebb, céklával színezett tészta vagy a paradicsomtól narancssárgássá váló köret is igazán rendkívüli bájt kölcsönöz az ételeknek.
Narancsszínű tészta
A narancssárga tészta titka a sütőtökben és a sárgarépában rejlik. Minél mélyebb narancssárga színű a sütőtök húsa, annál intenzívebb lesz a tészta színe is.
Barna színű tészta
A barna színű tésztát gyakorta nevezik csokoládétésztának is. Ehhez persze ne egy tábla csokoládéra gondolj, csupán egy kis kakaóporra van szükség. Ha szeretnél barna színű tésztát készíteni, akkor ehhez 2 tojásra, egy kávéskanál sóra, 20 g kakaóporra és 180 g ’00’ lisztre lesz szükséged.
Fekete színű tészta
A fekete tészta rendkívül népszerű Olaszországban, különösen a déli régiókban. Eredetileg Szicíliából származik, a készítéséhez pedig a tintahal festékanyagát használják. Míg az olaszok általában friss tintahalból nyert festékanyaggal készítik a tésztát, amihez a legtöbb helyi halkereskedésben is hozzá lehet jutni, addig itthon főként kulináris üzletekben szerezhető be.
Tésztakészítési tipp
Amikor színes, tojásos tésztát készítesz, fontos, hogy a tészta ne legyen nedves. Ez alatt arra gondolj, hogy a hozzáadott színező, főleg, ha pürésített zöldségeket használsz, mint a spenót, a cékla vagy a sütőtök, a legkevésbé se legyen leveses. Amennyire csak lehet, le kell csepegtetni, mielőtt feldolgoznád, vagy kevesebbet adni a tésztához, különben a tészta nem száraz lesz, hanem ragacsos és nyálkás.
Céklával gyúrt tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 200 g cékla
- 1 tk olívaolaj
- 320 g liszt (00-s)
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fedjük be alufóliával, majd toljuk a sütőbe kb. 1 órára, vagy míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába.
Ha elkészült, még melegen pucoljuk meg, majd vágjuk 4 részbe, tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt, turmixoljuk le, míg pürés állaga nem lesz.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, majd öntsük rá a céklapürét is. Kezdjük el összedolgozni a nedves és száraz hozzávalókat, majd mikor kezd összeállni a tészta, tiszta munkafelületen gyúrjuk 10 percig, míg egy rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha nem muszáj, ne adjunk hozzá sok pluszlisztet.
Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Utána tésztakészítő géppel formázzuk, vagy nyújtsuk ki, és egy éles kés segítségével vágjunk belőle ízlés szerint bármilyen tésztát.
Fotó forrása: Getty Images