Mi mindenre jó a krumpli a főzésen túl? Takarításhoz is hasznát veheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumplit mindenki szereti, rengeteg étel alapja, készülhet belőle köret, egytálétel, de leves is. Azt azonban kevesen tudják, hogy más konyhai munkákban is segítség lehet.
A Kitchn nevű oldal számos konyhai praktikát gyűjtött össze az évek során, és bár vannak köztük egészen fura, bizarr konyhai trükkök is, rengeteg hasznos tanácsot találni az oldalukon. Ilyen például a krumpli felhasználása a konyhában, amellyel - akármennyire meglepő - takarítani is lehet.
Krumpli mindig van otthon, hiszen rengeteg étel alapja, a magyar konyhában pedig különösen kedvelt. A paprikás krumpli klasszikus nagy kedvenc, de hatalmas népszerűségnek örvend itthon a krumplipüré vagy a sült krumpli is.
Most azonban nem a krumplis recepteket gyűjtöttük egy csokorba, olyan trükköket szedtünk össze, amelyek megkönnyíthetik a konyha és az edények tisztán tartását - méghozzá egy darab krumpli segítségével.
Rozsdás konyhai eszközök megtisztítása
Mivel a krumpli oxálsavat tartalmaz, tökéletes eszköz a rozsda elleni harcban. Egy rozsdás serpenyőt vagy lábast is megtisztíthatsz vele, csak vágd félbe hosszában a krumplit, majd a vágott felét tedd szódabikarbónába vagy sóba, végül dörzsöld át vele a rozsdás felületet. Ha szükség van egy kevés folyadékra is, önts egy kis olajat a serpenyőbe. Amikor már túl sima a krumpli vágott fele, vágj le belőle egy szeletet és használd az újabb réteget. Ha a rozsda szépen eltűnt, mosd el az edényt vagy serpenyőt a megszokott módon.
Nem csak a rozsdás edényeknél jöhet szóba ez a módszer, rozsdás késeknél, ollóknál is érdemes alkalmazni, a régi konyhai eszközeidet újjávarázsolhatod ezzel a technikával.
Elszíneződött ezüst megtisztítása
A tiszta ezüst egy idő után elszíneződik, elkezd feketébe hajlani a színe. Ha az ezüst kénnel találkozik, ezüst-szulfid réteg képződik rajta, ettől változik meg a csillogása. Kénnel találkozhat az ezüst a tiszta levegőből, kozmetikai, háztartási cikkeken keresztül, de akár izzadság útján is. Legyen szó akár az ezüst ékszerekről, akár az ezüst evőeszközkészletről, mindkettőt meg lehet tisztítani a krumpli segítségével.
Ha éppen krumplit főzöl, ne öntsd ki a főzővizét, tedd félre a keményítős levet. Tedd ebbe a vízbe az ezüst kiegészítőket, hagyd őket benne legalább 1 órán át. Mikor kiveszed őket és szárazra törlöd, a vízzel együtt az ezüst-szulfid réteg is el fog tűnni róluk.
Üvegszilánkok feltakarítása
Mindenkivel előfordul, hogy összetör véletlenül egy-egy poharat, tányért, és hol máshol történne ez, ha nem a konyhában. Bár ilyenkor az első lépés a nagyobb darabok összesöprése, majd a kisebbek felporszívózása, nem mindig van kéznél porszívó és azzal sem biztos, hogy minden apró, alig látható szilánkot eltüntetsz.
A krumpli itt is jó megoldás, vágd félbe, majd töröld át vele az érintett területet, minden egyes kis láthatatlan szilánk rá fog ragadni. Igaz, utána nem úszod meg a felmosást, de ez legyen a legkevesebb. Ez a trükk különösen hasznos lehet akkor, ha mondjuk a mosogatógépben törik össze valami, hiszen ott se a seprűvel, se a porszívóval nem férsz hozzá a szilánkokhoz, a krumpli viszont tökéletes megoldást nyújt.
Segítség a folttisztításban
Bár egy félbevágott krumplival nem fogsz tudni kiszedni egy vörösboros foltot a szőnyegedből, mégis segítséget nyújthat a szennyeződés fellazításában, akár a főzővizével is érdemes áttörölni a pacát. Egészítsd ki ezekkel a módszerekkel, hogy biztosan eltűnjenek a foltok.
+ 1 Használd fel a krumpli zsákját is
Ha nagyobb mennyiségben veszel krumplit a boltokban, általában zsákban, piros színű hálóban árulják. Ezt az anyagot nem érdemes eldobni, tökéletes edénysúroló készülhet belőle. Vágj le belőle egy akkora darabot, amekkorába bele tudod csomagolni a mosogatószivacsot, majd a tetején kösd meg szorosan az anyagot, hogy ne csússzon szét. Utána már használhatod is a DIY súrolószivacsodat.
Fotók: Getty Images