Hogyan tároljuk szakszerűen a teákat, hogy ne veszítsenek az aromájukból?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyik este megfőztem az utóbbi idők első teáját, amely kellemesen felmelegített. Hivatalosan is ősz van, legalábbis az én naptáram szerint.
Én abba a típusba tartozom, aki inkább hűvös időben és hidegben teázik. Ezért a napokban előkerültek a teásdobozok, filterek, és szépen kiválogattam belőlük a még illatozókat.
Mert bizony a tea, legyen az szálas vagy filteres, a nem megfelelő tárolás során veszít az aromájából, megromlik, vagyis nedvesség éri, és onnantól kezdve nem tudjuk élvezni az ízét. Ezért kell ügyelni arra, hogy helyesen tároljuk. De mit jelent a teák esetében a helyes tárolás?
Tartsuk szárazon
A tealevelek legnagyobb ellensége a nedvesség. A nedves környezetben tárolt tealevelek megpenészedhetnek, ezért tartsuk őket száraz helyen. Ne tartsuk őket a tűzhely közelében, mert az esetleg kiáramló gőztől nedvesek lehetnek. A mosogató alatti polcokra se tegyük, mert a mosogatás közben távozó víz ráfolyhat.
Tároljuk állandó hőmérsékleten
A túlzott hőhatás elpusztítja az ízeket, ezért a teákat tartsuk távol a direkt fénytől. Ne tegyük olyan ablak mellé, ahova besüt a nap. A sütő mellé se helyezzük, mert a nyitás-csukás közben kiáramló hő károsíthatja a teát. Hűtőben se tároljuk, mert bármennyire is sötét és hűvös a környezet, a hűtőben nedvesség éri. Ráadásul miután kivesszük a teát, meg kell várni, hogy kicsit felmelegedjen, ami szintén minőségromlást eredményez. A legjobb, ha zárható dobozba tesszük, amit sötét, hűvös helyen tudunk tartani.
Ne tegyük fűszerek mellé
A tea olyan élelmiszer, amely a mellette lévő fűszerek, élelmiszerek illatát könnyen magába szívja. Ezért sose tároljuk kávé vagy fűszerek mellett.
Megfelelő helyen és módon tárolva sokáig friss marad
Ha megfelelően tároljuk, a teánk sokáig megőrzi a frissességét és aromáját. A fekete teák akár két évig is tökéletesek maradnak, a zöld teáknak viszont maximum 8 hónap az eltarthatósági idejük. Érdemes kis címkéken feltüntetni a vásárlás idejét és a tea fajtáját. Ezeket ragasszuk a tároló dobozokra. Érdemes kisebb adagokat vásárolni, hogy biztosan elfogyasszuk.
Amikor tárolódobozt vásárolunk, a következőket ellenőrizzük:
- Légmentesen zár? Csak a légmentesen záródó dobozban őrzik meg a frissességüket és aromájukat a teák.
- Könnyedén nyílik és záródik? Ne felejtsük el, hogy sokszor fogjuk nyitni-zárni őket, és nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk ezzel a tevékenységgel.
- Nincs kellemetlen illata? Ha új, vagy ha már használtuk más célra a dobozt, akkor is alaposan mossuk el, szárítsuk ki, hogy a kellemetlen szagokat elűzzük.
Lehetséges tárolási módok
Rozsdamentes fémdoboz
Erre akár régebbi süteményesdoboz is megfelel. Ezekben a dobozokban egyenletes hőmérsékleten és fénytől mentesen lehet tárolni a teákat. A legjobbak azok a fémdobozok, amelyeken egy kis ablakon be lehet kukucskálni, hogy lássuk a tartalmát.
Fa- és bambuszdobozok
Ezek szép kínálódobozok, amelyekben sorakoznak a teák, és kiválaszthatjuk belőlük, amit megkívánunk. Ezeknek a dobozoknak átlátszó a tetejük, hogy látni lehessen, milyen fajták vannak bennük.
Porcelán, kerámia vagy üveg
Ezek a tartók egyrészt nagyon szépek, másrészt egyenletesen tartják a hőt és nem engedik be a nedvességet. Egyre figyeljünk, hogy megfelelően záródjanak.
Műanyag dobozok vagy zacskók
Ezek kevésbé szemet gyönyörködtetőek, viszont rettentő praktikusak, és ha zacskót választunk, helytakarékosak is.
A teákat rendszerezhetjük hangulatunknak, fogyasztási szokásainknak megfelelően is. Például reggeli, délutáni, esetleg esti, nyugtató típusú teák szerint. Különválaszthatjuk koffeines és mentes teákra is, vagy egyszerűen csak típusuk szerint.
Fotó: Getty Images