Miért lesz nedves a piskóta alja? Így kerüld el a gyakori malőröket

pcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megrepedt, összeesett, esetleg vizes az alja? Piskótát sütni egyszerű, de még könnyebb elrontani, főleg, ha kezdő hobbicukrász kezébe kerül a habverő.

Lehet egyszerű vizes, hattojásos vagy gyümölcsös, a sütés mesterséget mindig a piskóta tanulásával kezdd, aztán jöhetnek a nehezebb vállalások, a lehengerlő roládok és a meseszép torták.

Bevallom, a főzés az én szívemhez sokkal közelebb áll, mint a sütés. Utóbbi sokkal nehezebb, fontos a szabálykövetés és a türelem, a lelki béke, különösen az olyan klasszikus örök kedvencnél, mint a piskóta. Nem lehet sietni, gyorsan összekeverni az alapanyagokat, nem-nem, csak szépen, nyugodtan, figyelve minden apró mozdulatra. 

Szokták mondani, a jó pap holtáig tanul, ez a mondás a sütik világában is megállja a helyét. Egy jó útmutatóra mindig szükség van, aztán jön a saját tapasztalat, mely felülírja a szabályokat. Itt van például a piskóta: ha eddig még sosem sütöttél, akkor is biztos, hogy hallottad már az olyan jó tanácsokat, hogy csak friss tojással dolgozz, óvatosan forgasd egybe a tojásfehérjét és a sárgáját, vagy hogy ne nyitogasd a sütőd ajtaját. Ezekből a tippekből sosem elég.

Sokféle piskótát lehet sütni, én jó néhányat kipróbáltam, míg rátaláltam arra a receptre, amellyel tökéletesen elégedett vagyok. Az is befolyásolta a végeredményt, hogy milyen alapanyagokkal dolgoztam, gondolok itt a márkára és a körülményekre, például a liszt vagy a tojás hőmérsékletére. A végeredményre a sütő is hatással van, vegyük például az enyémet, melyet csak gyilkosnak hívok, mivel nagyon gyorsan és erősen süt, így mindig jóval hamarabb kell ránéznem a finomságokra, mint ahogy azt a receptben írják.

Ha most érkeztél el arra a pontra, hogy profi házi cukrász szeretnél lenni, akkor kezdd a mesterséget a piskótával. A receptvadászat előtt segítő kezet nyújtunk, elmondjuk, mire figyelj, hogy a malőrök elkerüljenek, a többi pedig idővel kialakul.

Így biztos, hogy nem fog összeesni a piskóta

Az egyik leggyakoribb hiba, ami a sütőajtó nyitogatása során következik be, hogy összeesik a tészta. Hogy elkerüld ezt a malőrt, a legjobb, ha sütőpor helyett szódabikarbónát használsz. A cukrászok eleve úgy tartják, hogy a szép magas piskóta a tojáson múlik, a sütőporos változat a kezdők kedvence, de helyette érdemes szódabikarbónát használni. Azonban egy teáskanálnyinál sose adj többet a liszthez, mert akkor ki lehet érezni az ízét. A szódabikarbóna egyik nagy előnye, hogy ezzel biztos, hogy nem esik össze a tészta, illetve másnapra is megőrzi a puhaságát.

Megrepedt a tészta 

Ez is a sütőpor számlájára írható. Ha mégis ragaszkodsz a használatához, ellenőrizd, hogy friss legyen, és szitálva add a liszthez, figyelve, hogy annyit használj belőle, amennyit a recept ír, ez általában 7-10 gramm.

Púpos lett a piskóta

Ennek az lehet az oka, hogy rosszul simítottad a formába a tésztát, vagy túl sok vajjal/zsírral kented ki a tál alját és az oldalát. Hogy elkerüld ezt a malőrt, a legjobb, ha sütőpapírt használsz. A túl sok vaj/zsír hatására az is előfordulhat, hogy nem tud szépen megemelkedni a tészta, lapos marad.

pct9

Vizes lett az alja

A megsült piskótát mindig helyezd sütőrácsra, így hagyd kihűlni. Ha a formában marad a tészta, akkor a gőz alul reked, nem tud kiszökni, ennek hatására pedig vizes lesz a tészta. 

Reped a piskóta

Amikor már belejöttél a piskótakészítésbe, jön a következő állomás, a csodás, ezer variációban készülő rolád. A tésztát ekkor tekerni kell, ezt mindig melegen tedd meg, úgy jó rugalmas a textúrája, nem fog repedni. A hiba akkor is bekövetkezhet, ha túlsütöd, ezért 1 perccel se hagyd tovább a melegen.

Nem sül át rendesen a tészta

Ha minden szabályt profin betartottál, amit a receptben írtak, és a jó tanácsokat is megfogadtad, a piskóta mégis rosszul sült meg, annak két oka lehet. Az egyik, hogy nem melegítetted elő rendesen a sütőt, a másik, hogy a masinával van a gond, nem süt egyenletesen. A megoldás az lehet, ha 20 perc után kiveszed a tepsit és 180 fokkal elfordítva tolod vissza a sütőbe.

Jó tanácsok

  • Mindig szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz, vagyis a tojást, tejet, lisztet és a többi hozzávalót 20-30 perccel az összeállítás előtt tedd a konyhapultra.
  • Kakaós piskóta készítésénél soha ne plusz hozzávalóként add a kakaót a tésztához, mindig a liszt megadott mennyiségéből vonj le annyit, amennyit használsz. Tehát, ha 6 evőkanál lisztet ír a recept, de te kakaósra szeretnéd a tésztát, akkor 1 evőkanállal kevesebbet használj a lisztből, helyette 1 evőkanál kakaót forgass a masszához.
  • Mindig makulátlanul tiszta edényben állítsd össze a tésztát, mert a tojásfehérje nagyon érzékeny alapanyag, ha belekerül valami, nem tudod rendesen felverni. 
  • A megsült piskótát 10 percig ajánlott a sütőben hagyni. Nagyipraktika, ha a sütő ajtaját kinyitod és fakanállal kitámasztod, így biztos, hogy nem esik össze a tészta, és nem is sül tovább.
  • A sütésnél alkalmazhatsz tűpróbát, vagy óvatosan tapogasd meg az ujjaddal a tészta felszínét, ha az már nem túl puha, hanem rugalmas, akkor elkészült a piskóta.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük