Milyen páccal lesz igazán szaftos a hús? Tippek a tökéletes sülthöz
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A húsok sütésének számos módja ismert, mindegyik finom a maga módján. Érdemes ezekkel a technikákkal kísérletezni, és meglepni valami csodással a családot vagy a barátokat.
A most következő írás nem a vegáknak szól, a hús, főképp a sült hús szerelmeseinek kedvezünk, megosztunk néhány bevált praktikát, melyeknek köszönhetően tökéletes sült kerül ki a kezeid közül.
A hússütés ősi hagyomány, az évszázadok során különböző kultúrák és szokások alakították. Az egyik legrégebbi változatában egy, a földbe ásott lyukban történt a sütés, mely során a hús finom porhanyósra sült. Vannak olyan vidékek, ahol ez a módszer még mindig használatos.
Napjainkban, ha sülthús-készítésről van szó, akkor a leggyakrabban kemencében, sütőben vagy grillen történik, de forró levegős sütőben és serpenyőben is elkészíthető.
Tippek, melyektől tökéletes lesz a hús
- Sült hús készítésénél érdemes mindig zsírosabbat választani, ilyen a sertéstarja, sertésdagadó, sertéslapocka, sertésoldalas, de a csirke-, kacsa- vagy a pulykacombot is érdemes sütőbe tolni. Sütés előtt a húst érdemes bepácolni.
- A pác lehet száraz vagy nedves pác. Sülteknél érdemes nedves pácot alkalmazni, mert a nedves pácnak köszönhetően sokkal szaftosabbra, omlósabbra sül a hús.
- Ha nincs időd pácolni, akkor érdemes mustárral megkenni a húst.
- A hús sütéséhez zsiradékra is szükség lesz, használhatsz hozzá olajat vagy zsírt. A zsírtól mindig finomabb!
- A húst nem szabad hidegen a sütőbe tenni, előtte 30-60 perccel vedd ki, és csak utána told be. Ez a feleslegesnek vélt eljárás is a hús tökéletes textúrájához járul hozzá.
- A csirkecombot, sertésdagadót vagy tarját izgalmas töltelékekkel is a sütőbe tolhatod, úgy is nagyon ínycsiklandók.
- A húsokat szalonnával körbetekerve is megsütheted, így sokkal ízesebb és szaftosabb lesz a sült.
Meddig süljön?
A hús sütési ideje függ a fajtától, méretétől, és az is számít, csonttal vagy nélküle készül-e, esetleg töltelékkel. Érdemes a sütést alacsony hőfokon, akár fedő alatt kezdeni, majd a végén emelni a hőt. A megfelelő sütési idő a kívánt ízek és textúra miatt is fontos.
A sütésnél a sütő erejét is számításba kell venni. Miközben sül a hús, mindig nézz rá, fordítsd meg, ellenőrizd, hogy alakul. Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor száraz lesz, de azért félig átsütve se tedd az asztalra.
- A sertéscombot vagy -karajt (1 kg) egyben, sütőben, 170 fokon 2-2,5 órát javasolt sütni.
- A sertésoldalast (1 kg) 160 fokon 2-2,5 órát.
- Egész csirkét (1 kg) 180 fokon 1 órát.
- Csirkemellet 170 fokon 35-45 percet.
- Csirkecombot 170 fokon 60 percet.
- Csirkeszárnyat 170 fokon 50-60 percet.
- A pulykacombot is alacsony hőfokon érdemes elkezdeni sütni (130 fok), ami 3-4 óráig is tarthat.
Fotók: Getty Images