Milyen páccal lesz igazán szaftos a hús? Tippek a tökéletes sülthöz

Tippek sülthús készítéshez cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsok sütésének számos módja ismert, mindegyik finom a maga módján. Érdemes ezekkel a technikákkal kísérletezni, és meglepni valami csodással a családot vagy a barátokat.

A most következő írás nem a vegáknak szól, a hús, főképp a sült hús szerelmeseinek kedvezünk, megosztunk néhány bevált praktikát, melyeknek köszönhetően tökéletes sült kerül ki a kezeid közül.

A hússütés ősi hagyomány, az évszázadok során különböző kultúrák és szokások alakították. Az egyik legrégebbi változatában egy, a földbe ásott lyukban történt a sütés, mely során a hús finom porhanyósra sült. Vannak olyan vidékek, ahol ez a módszer még mindig használatos.

Napjainkban, ha sülthús-készítésről van szó, akkor a leggyakrabban kemencében, sütőben vagy grillen történik, de forró levegős sütőben és serpenyőben is elkészíthető.

Tippek sülthús készítéshez ct2

Tippek, melyektől tökéletes lesz a hús

  • Sült hús készítésénél érdemes mindig zsírosabbat választani, ilyen a sertéstarja, sertésdagadó, sertéslapocka, sertésoldalas, de a csirke-, kacsa- vagy a pulykacombot is érdemes sütőbe tolni. Sütés előtt a húst érdemes bepácolni.
  • A pác lehet száraz vagy nedves pác. Sülteknél érdemes nedves pácot alkalmazni, mert a nedves pácnak köszönhetően sokkal szaftosabbra, omlósabbra sül a hús.
  • Ha nincs időd pácolni, akkor érdemes mustárral megkenni a húst.
  • A hús sütéséhez zsiradékra is szükség lesz, használhatsz hozzá olajat vagy zsírt. A zsírtól mindig finomabb!
  • A húst nem szabad hidegen a sütőbe tenni, előtte 30-60 perccel vedd ki, és csak utána told be. Ez a feleslegesnek vélt eljárás is a hús tökéletes textúrájához járul hozzá.
  • A csirkecombot, sertésdagadót vagy tarját izgalmas töltelékekkel is a sütőbe tolhatod, úgy is nagyon ínycsiklandók.
  • A húsokat szalonnával körbetekerve is megsütheted, így sokkal ízesebb és szaftosabb lesz a sült.
Tippek sülthús készítéshez ct1

Meddig süljön?

A hús sütési ideje függ a fajtától, méretétől, és az is számít, csonttal vagy nélküle készül-e, esetleg töltelékkel. Érdemes a sütést alacsony hőfokon, akár fedő alatt kezdeni, majd a végén emelni a hőt. A megfelelő sütési idő a kívánt ízek és textúra miatt is fontos.

A sütésnél a sütő erejét is számításba kell venni. Miközben sül a hús, mindig nézz rá, fordítsd meg, ellenőrizd, hogy alakul. Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor száraz lesz, de azért félig átsütve se tedd az asztalra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon