Hogyan lesz a legfinomabb a tiramisu? Ezt a 10 hibát ne kövesd el a készítésénél

tiramisu cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tiramisu az egyik legismertebb, mindenki által kedvelt olasz édesség, amit nagyon könnyű elkészíteni. Ha azonban tényleg tökéleteset szeretnél tálalni, akkor néhány kicsi, de fontos szabályra figyelned kell.

A tiramisu krémes, puha és ellenállhatatlan desszert, talán nincs olyan ember, aki ne szeretné. Az olaszok mascarpone alapú édességét pofonegyszerű elkészíteni, és a klasszikustól a pohárdesszerten át számos változata van. Sütés nélkül készülő desszert, így egyrészt tényleg hamar összeállítható, másrészt sokkal jobban oda kell figyelni a készítés módjára, már csak azért is, mert az egyik alapanyaga nyers tojás.

Dobj fel, vagyis tirami sú, az olasz desszert átvitt értelemben ezt jelenti. Nem véletlenül, hiszen a benne található feketekávé és kakaó párosa valóban élénkítő hatású, külön-külön is, hát még együtt. A krémes, mascarponés desszert felfrissít, feldob, ráadásul isteni finom. A tiramisu eredetéről több legenda is kering, de a lényeg az, hogy ma már mindenhol elterjedt a világon és a népszerűsége is töretlen. Az elkészítése nagyon egyszerű, de az alapanyagokra extrán oda kell figyelni. 

tiramisu álló ok

Tojás

A tojás az egyik legtöbbet használt alapanyag. Nagyon kényes, a tárolására nagyon oda kell figyelni, máskülönben baktériumok, szalmonellafertőzés melegágya lehet. A tojást vagy száraz, hűvös helyen, vagy hűtőszekrényben tárold. A tojásokat nem szabad megmosni, mert a mosás során megsérülhet a külső védőrétege és a baktériumok szabadon bejuthatnak a belsejébe. Ha a tojás szennyezett, akkor is csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg és nagyon alaposan öblítsd le. A tojásos ételek készítéséhez a Nébih honlapján találhatsz útmutatót. A tiramisuhoz szobahőmérsékletű tojásra van szükség, így az elkészítés előtt fél órával vedd ki a hűtőből vagy a hűvös kamrából, ahol tárolod. 

Tojássárgája

A tiramisurecepthez tojássárgája és tojásfehérje egyaránt szükséges, ráadásul nyersen. Ahhoz, hogy elkerüld az esetleges fertőzést, pasztörizálni kell a tojást. Ez egyáltalán nem bonyolult folyamat. A sárgáját és a fehérjét válaszd szét, majd a sárgájához keverj 50 gramm cukrot és keverd habosra. Ezután további 50 gramm cukrot oldj fel 20 milliliter vízben és alacsony hőmérsékleten forrald fel. Ezt a szirupot öntsd rá a tojássárgájára, majd habverővel verd habosra. Innentől kezdve már csak a tiramisukrémhez kell hozzáadnod. 

tiramisu készítés belső

Az alap

A tiramisuhoz leggyakrabban használt kekszfajta a babapiskóta, nem véletlenül. Ezek a piskóták elég vastagok ahhoz, hogy törés nélkül puhuljanak meg, miután belemártottad őket a kávéba. A babapiskótán kívül használhatsz Pavesini babapiskótát is, ami kifejezetten tiramisuhoz való kekszféle. 

Mascarpone 

Bár mascarponét minden élelmiszerboltban tudsz vásárolni, elkészítheted házilag is, egyáltalán nem nehéz. Ha időszűkében vagy és megveszed, akkor itt is ügyelj a minőségre. A tiramisuhoz mindig szobahőmérsékletűt kell használnod, és mielőtt a többi alapanyagot hozzáadod, a mascarponét ne felejtsd el habosra keverni. 

tiramisu mascarpone álló ok

Az alapanyagok hőmérséklete

Ahogy a mascarponét és a tojást, a többi hozzávalót is szobahőmérsékleten kell összedolgozni. A jó tiramisu krémes, puha és sima, ehhez muszáj, hogy az összetevők ne legyenek hidegek. A bacik elkerülése érdekében elég, ha 30 perccel a készítés előtt veszed ki az alapanyagokat, ennyi idő alatt megfelelő lesz a hőmérsékletük. 

Tejszín vagy tojásfehérje

Az igazi tiramisuba nem tejszín, hanem tojásfehérje kerül, amelyet a receptben előírt cukor felével kell keményre verni. A tejszín nagyon nehézzé teszi a krémet, ezért nem javasolt a használata. 

tiramisu egész álló ok

A kávé

Hogyan lehet elrontani egy jó tiramisut? Egyszerűen, rossz kávéval! A kávénak valódi, főzött kávénak kell lenni, porral ne is próbálkozz. Mielőtt belemártod a babapiskótát, győződj meg róla, hogy a kávé már nem forró. Semmiképpen ne édesítsd, hiszen a krém és a keksz is édesek.

Hogyan áztasd a babapiskótát?

A tökéletes tiramisuban az alapnak megfelelően nedvesnek kell lennie, de a túl sok kávé sem jó, mert akkor a babapiskóta szétmállik. Öntsd a kávét egy tálba, mártsd bele a babapiskótát és körülbelül 2 másodpercig tartsd benne, ne tovább! Ennyi idő alatt kellőképpen megszívja magát, de nem ázik el. 

babapiskóta áztatás belső

Holland kakaópor, de ne túl sok

Hogyan lehet még elrontani egy tiramisut? Egy adag keserű kakaóporral, amelytől ugyan felébredsz, de össze is ragasztja és kiszárítja a szád. Használj jó minőségű keserű kakaóport, csak finoman szitáld rá a sütemény tetejére. 

A pihenőidő nagyon fontos

A tökéletes tiramisut nem tálalhatod rögtön azután, miután elkészült, hűtőszekrényben kell pihennie legalább 3-4 órán  keresztül. Az ízek hidegen érződnek igazán, ezért semmiképpen ne spórolj a várakozási időn. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük