Így lesz tökéletes az omlett – Ezeket a hibákat ne kövesd el a készítése közben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az omlett nemcsak laktató, hanem mutatós fogás is, az elkészítése nagyon egyszerű, csak néhány trükköt ismerned kell hozzá.
A tojás tökéletes reggeli, akárhogy is készíted el, a legelegánsabb formája mégis az, ha omlettként tálalod. A francia ételt nem keverve kell sütni, mint ahogyan a rántottát, hanem egyben sül, ettől olyan lesz, mint egy palacsinta.
Az omlettet is tetszőlegesen tudod bővíteni, lehet olyan kiadósra készíteni, hogy bármilyen főétkezésre tökéletes lesz. A spanyolok omlettjében krumpli is van, ami után biztosan nem maradsz éhes. Ahhoz, hogy az omlett ne ragadjon le és szépen meg tudd fordítani, krémes legyen és ne száraz, érdemes pár dologra odafigyelni. Az alábbi hibákat ne kövesd el omlett készítése közben.
Túl habosra vered a tojásokat
A tojásokat krémes állagúra kell felverni, semmiképpen nem habverővel, elég csak egy villával. Csak sót és borsot adj a tojásokhoz, majd erőteljes mozdulatokkal keverd el egy villával.
Rossz serpenyőt használsz
Használj tapadásmentes serpenyőt és mindig figyelj a megfelelő méretre: 4 tojáshoz 16 centiméter átmérőjű edény elegendő, de 8 tojásos omletthez inkább válasz 24 centimétereset.
Túl sok olajat használsz
Ne használj túl sok olajat, csak leheletnyit. Várd meg, amíg a serpenyő felforrósodik, ezután öntsd bele az olajat és oszlasd el egyenletesen az edény alján.
Túl korán öntöd a serpenyőbe a tojásokat
Mielőtt a felvert tojásokat beleöntenéd a serpenyőbe, ellenőrizd, hogy az olaj elérte-e a megfelelő hőmérsékletet. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy egy cseppet a serpenyőbe teszel a tojásos keverékből, és ha serceg, akkor öntheted a többit is.
Nem megfelelően sütöd
A tökéletes omletthez sütéskor egy fakanállal kicsit be kell metszened a tetejét, hogy a nyers részek is le tudjanak csorogni a serpenyő aljára. Arra is ügyelj, hogy ne süsd túl sokáig, a jó omlettnek puhának kell lennie. Ha túl sokáig van a tűzhelyen, csak kiszárad és elveszti a jó ízét is.
Későn kevered össze a hozzávalókat
Ha nem üres omlettet sütsz, hanem például burgonyát, cukkinit, hagymát vagy szalonnát adsz hozzá, vágd apró darabokra és külön párold vagy pirítsd meg őket, majd így add hozzá a nyers tojásokhoz és együtt öntsd a serpenyőbe.
Összetöröd, miközben megfordítod
Az omlett forgatása talán a legbonyolultabb az összes folyamat közül. Spatulával távolítsd el a széleit a serpenyőről, majd óvatosan csúsztasd egy fedőre vagy tányérra, így fordítsd meg. Ha ezt túl bonyolultnak találod, süsd sütőben. Öntsd a keveréket egy sütőpapírral bélelt edénybe, majd süsd 180 fokon körülbelül 15 percig.
Legyen krémes a tojásos keverék
Ha a tojásos keveréket nem találod elég krémesnek, adhatsz hozzá reszelt sajtot vagy egy kis tejet, mielőtt a serpenyőbe öntenéd. Ha még levegősebb omlettet szeretnél, akkor válaszd szét a sárgáját a fehérjétől, a sárgájához keverj egy kis reszelt parmezánt is. A fehérjét kézi habverővel verd kicsit habosra, így add a sárgájához.
Fotó: Getty Images