Így készül a tökéletes rizottó – Ezt az 5 lépést tartsd be

rizottó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizottó az olasz menük első fogása, nem köret, de nem is előétel, csodás önálló fogás, csak oda kell figyelnünk, hogyan készítjük.

A rizottót még ma sem tudja mindenki hova tenni az étlapon, ugyan rizs, mégsem igazán köret, de nem is főétel, mégis önálló fogás. Előnye, hogy nagyon változatosan elkészíthető és nem is bonyolult, csak oda kell rá figyelni. A jó rizottó krémes, mégis roppanós, al dente állagú.

Ha betartunk néhány egyáltalán nem bonyolult szabályt, otthon is tökéletes rizottót tudunk készíteni. A megfelelő rizs az első lépés, de ezen kívül is figyeljünk még néhány szabályra. 

Használjuk a megfelelő rizst

Semmiképpen ne kísérletezzünk maradék rizzsel, sőt, semmilyen más rizzsel sem, csak rizottónak valóval. Szerencsére ma már minden szupermarketben hozzájuthatunk. A tökéletes rizottóhoz a tökéletes rizst kell használni. Az úgynevezett rizottórizs rövid szemű és magas keményítőtartalmú. A keményítőtől lesz az étel krémes textúrájú. A legismertebb és legjobb rizs az arborio, amelyet minden szupermarketben megvásárolhatunk. Ügyeljünk arra, hogy ne öblítsük le a rizst, mert akkor a keményítőt is lemossuk róla, és úgy nem lesz krémes a végeredmény.

Gyakran kevergessük

Sajnos a rizottó nem az az étel, amit csak felteszünk főni és utána intézhetjük a dolgunkat. A rizottót folyamatosan keverni kell, hogy ne ragadjon le. A folyamatos keveréssel nemcsak az odaégést előzzük meg, hanem a keményítő is felszabadul az ételben, amitől krémes végeredményt kapunk. A kevergetéssel a felesleges nedvesség is gyorsabban párolog. Azért ne vigyük túlzásba, a túl sok keverés is árthat az ételnek, elég, ha félpercenként forgatunk rajta egyet. 

arborio rizs belső

Fontos a jó minőség

Ezzel nem mondtam nagy újdonságot, de azért megemlítem - a jó minőség a rizottó alapanyagainak esetében is nagyon fontos. A hozzávalókból, például az alapléből érdemes házit használni.

Fokozatosság

A rizottókészítés egy egymásra épülő folyamat, nem lehet minden alapanyagot egyszerre hozzáadni a rizshez, fontos a fokozatosság. Folyamatosan kevergetve várjuk meg, míg az egyik alapanyagot beszívja a rizs, majd utána folyamatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót. 

Kóstolgassunk

A főzés közbeni kóstolgatásról megoszlanak a vélemények, de a rizottót bizony rendszeresen kóstolni kell. Nagyon vékony a határvonal a nem eléggé és a túlfőtt között, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát. A leggyakoribb hiba, ha túlfőzzük. Az arányokra is oda kell figyelni, egy csésze rizshez 2,5 csésze alaplevet adjunk. A megfelelő állag eléréséhez körülbelül 20 percig főzzük. 

Fontos a megfelelő befejezés

Ahhoz, hogy a megfelelő ízt elérjük, az utolsó lépés szinte a legfontosabb. A kész rizottóba keverjünk megfelelő mennyiségű vajat és parmezánt. A vaj a krémességért, a parmezán pedig a tömörségért felel majd. 

Az alapreceptet ízlés szerint gombával, kakukkfűvel vagy paradicsommal is dúsíthatjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük