Ez a remegős és puha túrógombóc titka: elmondjuk, mire figyelj a készítésénél

tgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes túrógombóc belül lágy, puha, nem száraz. Mindig zsíros túrót érdemes használni hozzá, különben gumis, kellemetlen állagú gombóc kerülhet az asztalra.

A régi kedvenc melegen tálalva a legfinomabb, porcukorral, tejföllel, lekvárral vagy vaníliasodóval megöntözve kínálhatod. Bár édességről van szó, cukor nemigen van a tésztájában, tálalásnál mindenki annyit szórhat rá, amennyit szeretne.

A klasszikus változatot alakbarát formában is el lehet készíteni, tényleg rengetegféle izgalmas túrógombócreceptet találni. A mennyei finomságot egyáltalán nem nehéz összedobni, persze vannak buktatói. Hogy elkerüld a malőrt, adunk néhány jó tanácsot, mire figyelj a gombóc gyártásánál, hogy mindig hibátlan desszertet tehess az asztalra.

tgct1

Csak óvatosan a búzadarával

Ahogy már szó esett róla, lényeges, hogy zsíros túróból készüljön a desszert, de nem csak ez fontos. A túrógombóc akkor tökéletes, ha remegős, habkönnyű: hogy ezt a textúrát elérd, fontos, hogy a búzadarát óvatosan adagold, 50 dekagramm túró mellé 5-8 dekagramm bőven elég, több ne kerüljön bele, különben kemény lesz.

Pihentetés!

A begyúrt masszát mindig pihentetni kell. Az összeállítás után tedd hűtőbe néhány órára (3-4 óra vagy több), így a búzadarának lesz ideje megdagadni, könnyen tudod formázni, főzni. Ha kihagyod a pihentetést, a lágy masszával nem fogsz tudni dolgozni, úgy fogod érezni, kell még bele dara, így pedig belesétálsz a csapdába, nem pillekönnyű, hanem gumiszerű lesz a gombóc.

tgct2

Kerüld a lobogó vizet!

Mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek a diónyi gombócok. A vízbe nem kell tenni semmit, maximum egy csipetnyi só mehet bele. A gombóc akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére. Ekkor azonban még ne vedd ki rögtön, várj 2-3 percet, csak utána emeld ki a vízből.

A gombóc nem csupaszon kerül a tányérra, szép, aranybarna zsemlemorzsába szokás forgatni. A morzsa bármilyen zsiradékon pirulhat, mindenki döntse el maga, melyiket preferálja, én a vajra szavazok. Ha vinnél egy kis izgalmat a túrógombóc ruhájába, akkor keverj durvára vágott vagy darált diót, mandulát, pisztáciát, fahéjat a zsemlemorzsához, úgy sokkal finomabb lesz a desszert. A pirításnál mindig keverd a morzsát, ügyelj rá, hogy ne kapjon oda.

tgct3

A gombócot mindig melegen hempergesd meg a zsemlemorzsában, hogy szépen ráragadjon a bunda. Kihűlt gombóccal ne is próbálkozz, nem fog rátapadni a zsemlemorzsa.

Prézli helyett mást is használhatsz, kókuszreszelékben is megforgathatod a gombócot. Ha pedig még izgalmasabban szeretnéd elkészíteni, a gombóc közepébe kerülhet gyümölcs, túró helyett pedig kölessel is kipróbálhatod a régi kedvencet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük