Mitől lesz tökéletes a zöldségfasírt? Ezek a hozzávalók nem maradhatnak ki belőle

zöldségpogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldségfasírtok nemcsak nagyon finomak és egyszerűen elkészíthetők, hanem azokkal is megszerettetik a zöldségeket, akik maguktól nem ennének belőlük.

A húsevők lehet, hogy legyintenek, pedig a zöldségből készült pogácsák nemcsak nagyon finomak, hanem egészségesek is, ráadásul a maradék zöldségek felhasználására is tökéletesek. Legyen szó egy könnyed cukkinis fasírtról vagy karfiollepényről, könnyen feledtethetik a hús iránti sóvárgást. 

Természetesen nem kell csak zöldséget használnod, a lepény kombinálható sajttal és persze friss fűszernövényekkel is. Előnyük, hogy nemcsak frissen, hanem másnap is finomak, sőt, csomagolhatók. Arra kell figyelned, hogy bár mindegyik zöldségből készülhet fasírt, a nedvességtartalmuknál fogva másképp kell őket elkészíteni.  

zöldségfasírt álló belső

A zöldségeket különbözőképpen kell készíteni

A kukoricát (frissen vagy fagyasztva) és a reszelt gyökérzöldségeket (mint a sárgarépa, a paszternák és az édesburgonya) egy az egyben, rögtön, nyersen fel lehet használni. A cukkinival már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ennek a zöldségnek jóval magasabb a nedvességtartalma, így a lereszelt és lesózott cukkinit először jól le kell csepegtetni, majd a nedvességet kinyomkodni belőle, végül hagyni, hogy megszáradjon.

A karfiolból és a brokkoliból is isteni pogácsa készíthető, de az összeállítás előtt meg kell párolni őket. Az olyan zöldségeket, mint a spenót és mángold, meg kell fonnyasztani, úgy kinyomni belőlük a nedvességet. 

zöldségfasírt belső

A többi hozzávaló is fontos

A zöldségfasírt nem teljes sajt nélkül. De nemcsak a jó zsíros cheddar sajt való bele, hanem a zöldségtől, illetve a saját ízlésedtől függően tehetsz bele kecskesajtot, fetát, mozzarellát és parmezánt is. Az olyan sajtok, mint a mozzarella és a cheddar, rugalmassá teszik a tésztát, míg a parmezán erőteljesebb ízt ad neki. 

A zöldfűszereket ki ne hagyd

Használj ízlés szerint vagy petrezselymet, vagy koriandert, vagy akár a kettő kombinációját. Tehetsz bele bazsalikomot is, amely különösen jól passzol a parmezánhoz vagy a fetához. Más fűszert is adhatsz hozzá, de a fokhagymával óvatosan bánj. Ha nagyon szereted az ízét, használj inkább fokhagymaport. A friss fokhagyma könnyen megéghet, ami keserűvé teheti a fasírtokat.

latkesz álló

Olajban vagy sütőben süsd?

Amikor csak lehet, az egészségesebb megoldást kell választani, de ami a zöldségfasírtokat illeti, az olajban sütés jobbat tesz nekik. Nem kell bő olajban sütni, elég, ha egy pár kanál zsiradékot használsz. Így - szemben a sütőben való sütéssel - a fasírtok héja finom ropogós lesz. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük