Így tárold és fogyaszd a tormát: receptet is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsvét közeledtével a torma is újból főszerepbe kerül. Utánajártunk, hogy mégis mi fán terem, és mire használhatod még.
A torma íze igen jellegzetes, szinte azonnal felismerhető a szájban. Fűszeres, de nem olyan csípős, mint például a Cayenne-bors vagy a habanero paprika.
Ha megtalálod a tökéletes egyensúlyt a torma és a között az étel között, amivel fogyasztod, máris nem lesz túl intenzív az íze, és csupán egy kellemes bizsergést fogsz érezni.
Mi is az a torma?
A torma a mustárfélék családjába tartozó növény, a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó rokona. Hasznosításra a hosszú, erős gyökerét használhatod, noha levelei is ehetők.
Érdekessége, hogy létezését már a görög mitológiában is említik, még Apollón idejéből, illetve a zsidó hagyományok szerinti szédereste tányérjain is szerepet kap, amin gyógynövényként hivatott ábrázolni a rabszolgaság keserűségét.
Napjainkban főként a japán konyhából ismert wasabi helyettesítésére használják.
Mire jó a torma?
Kevesen tudják, de a rengeteg íz mellett a torma számos egészségügyi előnnyel is jár. Tartalmaz ugyanis egy szinigrin nevű vegyületet, amit az ájurvédikus gyógyításban hasznosítanak.
Továbbá számos kutatás bizonyítja azt is, hogy ez a vegyület rákellenes, antibakteriális, gombaellenes, antioxidáns, gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik.
Hogyan fogyaszd?
A tormát frissen reszelve, illetve készen, üveges változatban is beszerezheted. A frissen reszelt torma ízletesebb, mint a befőttesüveges változat, ami készen kapható, és ecettel tartósítják.
Frissen szezonálisan beszerezhető csak, viszont, ha sikerül hozzájutnod, akkor az eltarthatóság végett mindenképpen sérülésmentes darabokat keress, és kerüld a száraznak vagy zsugorodottnak tűnő gyökereket.
A friss torma húsa fehér, a gyökere vékony, barna héjú, meg kell hámozni, majd le kell reszelni. A tormát érdemes röviddel a lereszelés után felhasználni, mert hamar elveszti csípősségét. Ha főzve fogyasztod, akkor szintén veszíthet az erejéből az őt érő hő hatására.
Mihez fogyaszthatod?
Mint minden fűszer, a torma is hihetetlenül sokoldalú. Kiváló kísérője lehet például a marhabélszínnek és a krumpligratinnak, remekül passzol levesekhez is, de tojáshoz, sonkához, virslihez is ideális. Illetve a már említett wasabi helyettesítésére is egy költséghatékony választás lehet.
Hogyan tárold?
A boltban készen vásárolt tormát felbontás után, hűtőben tárolva kb. 3-4 hónapig is eltarthatod. Igaz, hogy a csípősségét ennyi idő alatt elveszíti, de megromlani biztosan nem fog.
A friss, vágatlan tormagyökér becsomagolva legfeljebb három hónapig tárolható a hűtőszekrényben. Miután levágtad vagy lereszelted a gyökeret, az íz intenzitása és ereje sajnos gyorsan csökkenni fog, éppen ezért, az az ideális, ha néhány héten belül felhasználod.
Alternatív megoldásként a torma lereszelt gyökerét fagyasztóban is eltárolhatod, maximum hat hónapig.
Ecetes torma
Hozzávalók 12 adaghoz
- 500 gramm torma
- 2.5 deciliter víz
- 75 ml ecet (10%)
- 2 ek cukor
- 1 kk só
Elkészítés:
A tormát mossuk meg, pucoljuk meg, reszeljük le. Át is lehet öblíteni, ha nem szeretnénk túl erősre. Alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
A vizet, a sót, a cukrot és az ecetet melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor a cukor elolvadt, öntsük a reszelt tormára a levet. Kóstoljuk meg, lehet ecetesebb vagy cukrosabb.
Tegyük jól záródó üvegbe, majd legalább 1 napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó forrása: Getty Images