Az ünnepi asztal sztárja a pulyka: mutatjuk, hogy készítsd el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyben sütve, töltve vagy baconnel körbetekerve, a pulykából sokféle finomság készülhet, melyek kifejezetten az ünnepnapokra ajánlottak.
Szárnyasok közül a csirke inkább hétköznapi alapanyag, ünnepnapokon a kacsa- és a pulykahús élvez nagyobb figyelmet.
A pulyka méretes madár, az amerikaiak nagy kedvence, mely az év végi ünnepi lakomákon kötelező. Az Egyesült Államokban a hálaadás és a karácsony elképzelhetetlen az egyben sült madár nélkül, mely mellé áfonyaszósz vagy barna mártás is kötelező. Az egészben sült pulyka elkészítése időigényes, ha gyorsabban szeretnél haladni, akkor darált pulykahúsból vagy a mellrészéből is készíthetsz ünnepi lakomát.
Töltsd meg vagy fűszerezd a bőrét
Kétségkívül az egyben sült pulyka látványa fenséges, öröm a szemnek, az ember alig várja, hogy megkóstolja. Az elkészítése nem nehéz, csak időigényes. Már a sütés előtti nap érdemes foglalkozni a madárral. Hogy az ízek jól összeérjenek, a sütés előtt egy nappal fűszerezd a szárnyast. Az ízesítésnél sok mindent érdemes kipróbálni, jól áll a pulykának a zöldfűszer, használj kakukkfüvet, babérlevelet, rozmaringot, szerecsendiót vagy citrusféléket.
Az egyben sült madarat töltelékkel és nélküle is elkészítheted. Ha a töltött változat mellett döntesz, te szabod meg, mi kerüljön a madár belsejébe. Népszerű a morzsás töltelék, mely a következő módon készül: 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat mérj lábasba, majd közepes lángon melegítsd. A zsiradékra dobj rá 1 fej finomra vágott hagymát és dinszteld üvegesre, majd keverj hozzá 1 teáskanál őrölt babérlevelet, 2 gerezd zúzott fokhagymát és 1 evőkanál szárított zsályát. A fűszereket 1 percig pirítsd, majd vedd le a tűzhelyről és várd meg, míg teljesen kihűl. Ezután 200 gramm zsemlemorzsát vagy tejbe áztatott kenyeret adj hozzá 1 darab tojással, sóval és borssal együtt. Ezt a tölteléket a pulyka nyak felőli részétől egészen a melléig töltheted. Ez az alap gazdagítható gombával, darált hússal, szalonnával vagy bármi mással, amit el tudsz képzelni.
Így nem lesz száraz!
A pulyka száraz hús, figyelmet igényel a sütése. Az omlós, szaftos sült érdekében bevált praktika, hogy a bébipulykát sütés előtt 24 órára sóoldatba teszik pihenni. A sós vízbe fűszerek is kerülhetnek, úgy sokkal ízletesebb és szaftosabb lesz a hús.
A pulyka bőréről se feledkezz meg. Ha félsz attól, hogy olyan száraz lesz az ünnepi sülted, mint a Karácsonyi vakációban, akkor érdemes baconnel beborítanod a szárnyast, vagy csempéssz szalonnát a madár bőre alá. Jó megoldás még, ha a bőre alá bőséggel teszel fűszeres vajat is. A megtisztított hasüregbe is mehet fűszeres vaj, no meg hagyma, fokhagyma, alma és narancs is.
A tepsire érdemes úgy helyezni a madarat, hogy teszel alá zöldségeket. Feldarabolt hagymát, sárgarépát, zellert, burgonyát. A választott zöldségekre bor is kerüljön. Amikor elkészül az egyben sült, a zöldségeket a pecsenyelével együtt érdemes simára turmixolni, így ízekben gazdag mártást kínálhatsz az ünnepi sült mellé. A pulyka sütésénél ajánlott húshőmérőt használni, így biztos, hogy tökéletesen átsült hús kerül az ünnepi asztalra. A pulyka akkor készült el, ha a hőmérő 76 fokot mutat.
A pulyka sütése nem 2 percig tart. A szárnya és a lábvége elég érzékeny rész, megéghet, hogy ezt elkerüld, érdemes alufóliával becsomagolni. A sütési időt nem lehet pontosan megtippelni, érdemes folyamatosan ránézni, ilyenkor pedig a kisült zsiradékkal locsolgatni, így szaftos és ízletes lesz a hús.
Fotók: Getty Images