Így ápold a vágódeszkát, és hosszú életű lesz: nem mindegy az anyaga sem

Vágódeszka ápolása cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vágódeszka tisztítása során figyelembe kell venni az anyagát, mivel a fa és a műanyag eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

A vágódeszka az a konyhai eszköz, melyet a legtöbb háztartásban napi szinten használnak. Hogy elkerüld az élelmiszer-eredetű fertőzéseket, fontos, hogy megfelelően ápold, használat után mosd el, és a szárításáról se feledkezz meg.

Mindennek legyen egy külön deszka

A vágódeszka használatával kapcsolatban érdemes betartani néhány szabályt. Hogy elkerüld a keresztfertőzés veszélyét, soha ne kövesd el azt a hibát, hogy amin húst szeleteltél, arra zöldséget teszel, vagy mást, amit majd nyersen használsz fel. A fertőzés esélye akkor is fennáll, ha mosatlan zöldségek és gyümölcsök váltják egymást a deszkán. A legpraktikusabb megoldás, ha több deszkát tartasz a konyhádban, és mindegyiknek megvan a maga célja. Legyen egy a pékárunak, a húsnak, zöldségeknek és gyümölcsöknek. Ha salátához aprítasz, akkor a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alapos mosás után tedd a deszkára.

Fa vagy műanyag?

Ősidők óta fa vágódeszkát használtak a konyhatündérek, majd az 1970-es években megjelentek a műanyagból készültek. Sokan áttértek rá, mivel úgy gondolták, könnyebb tisztán tartani, mint a fát. A népszerűsége egészen a ’80-as évekig kitartott, amikor is tudományosan bizonyították, hogy a műanyag nem feltétlenül higiénikusabb a fánál. Persze könnyebb fertőtleníteni, nem árt neki a víz, de sokkal könnyebb megsérteni a felületét vágásokkal, amelyekben megbújhatnak a különféle kórokozók.

Ha a gyártó javasolja, akkor a műanyag mosogatógépben is tisztítható, ellenben a fadeszkát tilos. Az is lényeges, milyen fából készül a deszka. Lehetőleg a keményebb fajtát keresd, mert azok hosszú életűek, nehezebben karcolódnak, és könnyebb tisztán tartani őket.

Vágódeszka ápolása ct1

Így ápold a műanyagot

Ha engedélyezett, akkor mehet a mosogatógépbe. Ha nem, akkor marad a kézi mosogatás. Először folyó meleg víz alatt öblítsd le, majd jöhet a mosogatószeres súrolás. Fertőtlenítőszert is használhatsz, majd ismét öblítsd át forró vízben.

Így ápold a fát

A fát soha semmilyen körülmények között ne tedd mosogatógépbe, és az áztatást is kerüld. Használat után meleg folyó víz alatt öblítsd el, majd jöhet a mosogatószeres súrolás, utána pedig ismét az öblítésé a főszerep.

Vágódeszka ápolása ct5

Igaz, a fa rostjainak nem tesz jót a vegyszer, de természetes módszerekkel is megtisztítható a deszka, citrommal, ecettel, szódabikarbónával és sóval végezheted a szagtalanítást, fertőtlenítést. A módszer egyszerű: az első vizes öblítés után súrold át a deszkát citrommal, sóval, szódabikarbónával vagy ecettel, picit hagyd rajta állni, majd jöhet az újabb öblítés. A fadeszkának egy kis plusztörődés is jár, időnként kend át kókusz-, diófa- vagy teafaolajjal.

Az elmosott deszkát jól szellőző helyen szárítsd meg. Ez nagyon fontos, mivel a baktériumok melegágya a nedves környezet. És ha már higiénia, akkor a konyha megfelelő takarításáról se feledkezz meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon