Így tisztítsd meg a leharcolt edényeket: a makacs foltok is eltűnnek

Vegyszermentes edénytisztítás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vegyszermentes, kézkímélő, filléres praktikák a nagyitól, melyek könnyedén elbánnak a beszáradt zsírfoltokkal az edényeken.

Ha tiszta konyhára vágysz, nincs kifogás: ha azt szeretnéd, hogy mindig csillogjanak az edényeid, akkor használat után alaposan tedd rendbe őket, mielőtt elteszed. Ha nem így teszel, rászáradt zsírfoltok csúfítják majd.

Olykor persze nem fér bele az időbe az alapos suvickolás: a kellemetlenségre viszont létezik megoldás, nem is egy. Kipróbálhatsz erős vegyszereket, amelyeknek kellemetlen a szaguk, és nem épp kézbarátok, de szerencsére környezetbarát megoldások közül is válogathatsz, olyan praktikákat tesztelhetsz, amelyeket a nagyi és a dédi is sikerrel alkalmazott.

Használt teafilter

A tea remek ital, sokan napi szinten fogyasztják. Az elhasznált filtert azonban nem érdemes kukába dobni, mert igazi kincs. Sok mindenre használhatod: a zöld teát akár a fáradt szemedre helyezheted úgy, mint az uborkakarikákat, a filterben található csersavak eltüntetik a szem alatti táskákat. A fekete teával pedig a zsíros, régi edényeket is rendbe teheted: áztasd a koszos tálakat meleg vízbe, majd helyezd melléjük a filtert, ez segít a makacs zsírok feloldásában. A filtert a dörzsöléshez is használhatod.

Vegyszermentes edénytisztítás ct3

Krumpli és szódabikarbóna

A félbevágott burgonya és szódabikarbóna párosa remek szolgálatot tesz, ha zsíros edényekről van szó. Az eddig sem volt titok, hogy a szódabikarbóna igazi csodaszer, mely sütés, főzés és takarítás során is jól jön. A krumplival már más a helyzet, sokan nem is sejtik, milyen hasznos, ha takarításról van szó: a mamák és a dédik egyik nagy kedvence a zsírfoltok elleni harcban a félbevágott burgonya. Az edények mellett a tűzhelyet is érdemes vele átsikálni, majd vízzel leöblíteni és szárazra törölni. Ha igazán makacs a folt, akkor a félbevágott krumplit jó alaposan mártsd szódabikarbónába, így állj neki a súrolásnak.

Vegyszermentes edénytisztítás ct2

Forró víz és szódabikarbóna

Maradjunk még a szódabikarbónánál. Ha az edény kívülről is nagyon zsíros, akkor helyezd egy másik, nagyobb edénybe, amelybe tegyél szódabikarbónát és vizet, majd forrald fel. Ezután hagyd kihűlni a fazekat, majd mosd el és gyönyörködj az újjávarázsolt edényben.  

Vegyszermentes edénytisztítás ct1

Forralás

Ha az edény belsejébe égett bele valami, akkor öntsd fel vízzel, adj hozzá mosogatószert, szódabikarbónát, ecetet vagy citromot, és így forrald fel. A legjobb, ha az ecetnek, szódabikarbónának és a citromnak együtt adsz esélyt. Ez a hármas szinte mindennel megbirkózik.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük