![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 bevált praktika, ha túl zsíros lett az étel: egyszerű megoldásokat mutatunk
![zséjcover](https://kep.index.hu/1/0/4691/46914/469145/46914564_3577104_652eedadd93376ea4d0099f4b190d210_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Túl sok zsír úszik a pörkölt vagy a húsleves tetején? Aggodalomra semmi ok, egyszerű praktikákkal helyrehozható az étel!
Még a legtapasztaltabb konyhatündérekkel is előfordul, hogy véletlenül elrontják a készülő ételt. Van, amikor a helyzet menthetetlen, de nem minden esetben.
Talán veled is előfordult már, hogy túl zsírosra sikerült a húsleves, gulyásleves vagy pörkölt. A baki következtében az étel látványa nem épp gusztusos, és az élvezeti értéke sem az igazi. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túl zsíros ételek fogyasztása nem egészséges, és a testsúlynövekedéshez is hozzájárul. Ha már megtörtént a baleset, mérlegelhet az ember, mit csináljon. A túl zsíros ételek esetében nincs ok az aggodalomra, nagyiféle és új gasztropraktikákat is ki lehet próbálni, melyeknek köszönhetően orvosolható a probléma.
![zséjct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4691/46914/469145/46914576_6c442ea6e4c47c807458baedf9e8a082_wm.jpg)
Várd meg, míg kihűl
A zsírosra sikerült pörköltet, levest érdemes hűtőbe tenni és másnap elfogyasztani. A hideg étel tetején szépen összegyűlik a zsír, így könnyedén el tudod távolítani egy kanál segítségével. Ezután csak melegíteni kell, és lehet is fogyasztani, a hibára pedig senki nem fog rájönni.
Használj jégkockát
Ha nincs kedved/időd hűtőbe tenni, akkor próbáld meg jégkockával javítani. A jégkockát csomagold papírtörlőbe, majd óvatosan helyezd a levesbe vagy pörköltbe. A jégtől azonnal megdermed a zsír, így a papírtörlőre tapad. Fontos, hogy papírtörlőből a vastagabb, jó minőségűt használd, mert a vékonyabb fajta szétfoszlik az ételben.
Papírtörlő
Maradjunk még a papírtörlőnél. Sokan esküsznek rá, hogy a húsleves tetején végighúzott papírtörlő felszívja az összes felesleges zsiradékot. Ha kipróbálod, ugyanúgy a jobb minőségű konyhai törlőnek szavazz bizalmat.
![zsétjct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4691/46914/469145/46914596_956206d22bb21f869e2f6b3570e98b73_wm.jpg)
Salátalevél
Az egyik legismertebb nagyipraktika, hogy a túl zsíros pörkölt, mártás vagy húsleves tetején salátalevelet kell végighúzni, majd azonnal kivenni az ételből. A salátalevél mágnesként magához vonzza a zsírt, így egyszerűen orvosolhatod a problémát.
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna univerzális csodaszer, rengeteg esetben be lehet vetni a háztartásban. A konyhában főleg sütés közben kerül elő, különböző sütemények tésztájába mehet sütőpor helyett, de főzésnél is érdemes bizalmat szavazni neki. A nagyik gyakran tesznek 1-2 csipetnyi szódabikarbónát a pörköltbe vagy a levesbe, amely segít a zsíros ételek megemésztésében. A csodaszer használatánál arra figyelj, hogy csak 1-2 csipetnyit használj, mert ha több kerül az ételbe, ízben kellemetlen nyomot hagy.
Tojás
Ha túl zsíros lett a vasárnapi húsleves, akkor mentsd meg tojásfehérjével. A fehérjét egyszerűen csorgasd a levesbe. A fehérje szépen magába szívja a zsírt, közben megfő, egyben marad, így egyszerűen el tudod távolítani, és még ízben sem hagy nyomot.
![zsétjct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4691/46915/469150/46915062_287a5b1f5bfedd5b88d3fd6585f24450_wm.jpg)
Szűrő
A túl zsíros levest és mártást le is szűrheted, így is orvosolhatod a problémát. A mártásoknak még jót is tesz, sokkal selymesebb lesz a textúrájuk.
Kenyér
Pékárut is segítségül hívhatsz, egyszerűen helyezd a zsíros levesbe vagy pörköltbe, majd néhány másodperc múlva vedd ki. Az összes felesleges zsírt magába szívja a kenyér. A legjobb, ha a kenyeres trükk bevetésénél szikkadt, száraz veknit használsz.
Fotó: Getty Images