8 bevált praktika, ha túl zsíros lett az étel: egyszerű megoldásokat mutatunk

zséjcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Túl sok zsír úszik a pörkölt vagy a húsleves tetején? Aggodalomra semmi ok, egyszerű praktikákkal helyrehozható az étel!

Még a legtapasztaltabb konyhatündérekkel is előfordul, hogy véletlenül elrontják a készülő ételt. Van, amikor a helyzet menthetetlen, de nem minden esetben.

Talán veled is előfordult már, hogy túl zsírosra sikerült a húsleves, gulyásleves vagy pörkölt. A baki következtében az étel látványa nem épp gusztusos, és az élvezeti értéke sem az igazi. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túl zsíros ételek fogyasztása nem egészséges, és a testsúlynövekedéshez is hozzájárul. Ha már megtörtént a baleset, mérlegelhet az ember, mit csináljon. A túl zsíros ételek esetében nincs ok az aggodalomra, nagyiféle és új gasztropraktikákat is ki lehet próbálni, melyeknek köszönhetően orvosolható a probléma. 

Várd meg, míg kihűl

A zsírosra sikerült pörköltet, levest érdemes hűtőbe tenni és másnap elfogyasztani. A hideg étel tetején szépen összegyűlik a zsír, így könnyedén el tudod távolítani egy kanál segítségével. Ezután csak melegíteni kell, és lehet is fogyasztani, a hibára pedig senki nem fog rájönni.

Használj jégkockát

Ha nincs kedved/időd hűtőbe tenni, akkor próbáld meg jégkockával javítani. A jégkockát csomagold papírtörlőbe, majd óvatosan helyezd a levesbe vagy pörköltbe. A jégtől azonnal megdermed a zsír, így a papírtörlőre tapad. Fontos, hogy papírtörlőből a vastagabb, jó minőségűt használd, mert a vékonyabb fajta szétfoszlik az ételben.

Papírtörlő

Maradjunk még a papírtörlőnél. Sokan esküsznek rá, hogy a húsleves tetején végighúzott papírtörlő felszívja az összes felesleges zsiradékot. Ha kipróbálod, ugyanúgy a jobb minőségű konyhai törlőnek szavazz bizalmat.

Salátalevél

Az egyik legismertebb nagyipraktika, hogy a túl zsíros pörkölt, mártás vagy húsleves tetején salátalevelet kell végighúzni, majd azonnal kivenni az ételből. A salátalevél mágnesként magához vonzza a zsírt, így egyszerűen orvosolhatod a problémát.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna univerzális csodaszer, rengeteg esetben be lehet vetni a háztartásban. A konyhában főleg sütés közben kerül elő, különböző sütemények tésztájába mehet sütőpor helyett, de főzésnél is érdemes bizalmat szavazni neki. A nagyik gyakran tesznek 1-2 csipetnyi szódabikarbónát a pörköltbe vagy a levesbe, amely segít a zsíros ételek megemésztésében. A csodaszer használatánál arra figyelj, hogy csak 1-2 csipetnyit használj, mert ha több kerül az ételbe, ízben kellemetlen nyomot hagy.

Tojás

Ha túl zsíros lett a vasárnapi húsleves, akkor mentsd meg tojásfehérjével. A fehérjét egyszerűen csorgasd a levesbe. A fehérje szépen magába szívja a zsírt, közben megfő, egyben marad, így egyszerűen el tudod távolítani, és még ízben sem hagy nyomot.

Szűrő

A túl zsíros levest és mártást le is szűrheted, így is orvosolhatod a problémát. A mártásoknak még jót is tesz, sokkal selymesebb lesz a textúrájuk.

Kenyér

Pékárut is segítségül hívhatsz, egyszerűen helyezd a zsíros levesbe vagy pörköltbe, majd néhány másodperc múlva vedd ki. Az összes felesleges zsírt magába szívja a kenyér. A legjobb, ha a kenyeres trükk bevetésénél szikkadt, száraz veknit használsz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük