10 pompás almás finomság az őszi napokra: ezekkel kedveskedj a családnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az alma a kötelező őszi finomságok egyike, melyből a legfinomabb sütemények készülhetnek, mutatunk is párat!
Az alma csodás gyümölcs, magában falatozva is jólesik, de sütés és főzés során is érdemes felfedezni.
A gyümölcs zamata lehet édesebb vagy savanykásabb, a lédús csemege a kevert sütemények tésztáját is feldobja, de palacsintamasszába is keverhető. Ha igazi őszi süteményre vágysz, akkor az alma a legjobb választás. Recept-összeállításunkban az alma a főszereplő, mutatjuk kedvenc édes finomságainkat, a hagyományos pite mellett édes napindítót is ajánlunk, mely rabul ejtő íze mellett energiát is ad.
Almás krémes
A szemet gyönyörködtető almás krémes réteges sütemény, melyet millefeuille-nek is nevezhetünk. Az ezernyi lapból álló desszert különleges almás töltelékkel készül, melyben a gyümölcs mellett vaníliás puding és fahéj teszi még ellenállhatatlanabbá a finomságot. A desszert megalkotása időigényes, türelmet igénylő, de érdemes belevágni, mert tényleg fantasztikus!
Őszindító almás pite
Ha ősz, akkor kezdődik az almáspite-szezon, ilyenkor mindenki előveszi a kedvenc receptjét, és süt egy kívánatos sütit. Rengetegféle receptben kipróbálható a nagy kedvenc, ha azonban igazán különlegesen szervíroznád, akkor játssz a forma és az ízek kialakításával. Ízek terén a fahéj mellé szerecsendiót is használj. A recept növényi itallal készül.
Diós-almás pite
Ha a hagyományosabb almás pitét részesíted előnyben, akkor ez a diós kihagyhatatlan! A diós-almás pitereceptekben a legtöbb változatban a dió a tésztába keverve kap helyet. Ebben a receptben a töltelékkel keveredik: hogy minél izgalmasabb textúrában lehessen élvezni, érdemes a diót durvára vágva keverni az almához.
Tepsiben sült alma
A különleges sült alma nem csak desszertnek tökéletes, édes vacsorának is remek választás. A gyümölcs édes, fűszeres, zabos töltelékkel készül, pofonegyszerűen, kezdőknek is sikerülni fog. Ha desszertnek szánod, akkor érdemes mellé vaníliafagylatot is kínálni, úgy még pompásabb. Ha pedig nem fogy el azonnal, cseppet se aggódj, a finomság hidegen is jólesik.
Baracklekváros almarózsa
A baracklekváros almarózsa mutatós finomság, mely a látszat ellenére egyszerűen készül. A lényeg, hogy az almaszeleteket szép vékonyra szeleteld, úgy tedd a leveles tésztára, majd tekerd fel. A tésztára baracklekvár is kerül, úgy sokkal finomabb a bájos édesség, mely kevés hozzávalóból készül.
Almás-fahéjas smoothie-tál
Az almás-fahéjas smoothie-tál pillanatok alatt összedobható, remek napindító, mely vitaminokban, fehérjében és rostban is gazdag. A gusztusos smoothie-tál kifejezetten ajánlott azok számára, akik szeretnék energikusan indítani a napot.
Karamellás alma
A karamellás alma üvegbe zárt finomság, mellyel nem csak a kamra polcát érdemes feltölteni, ez a különlegesség gasztroajándéknak is tökéletes. A mámorítóan krémes, édes kence jólesik vajas kalácsra vagy palacsintára kenve, de piskóta vagy muffin töltelékének is kipróbálható. Az elkészítése nem nehéz, csupán a karamell megalkotása igényel némi tapasztalatot.
Almás fánk dagasztás és kelesztés nélkül
A könnyű tésztájú almás fánkot az ősz kedvelt fűszerei teszik izgalmassá, ilyen a fahéj, szerecsendió és a gyömbér. A légies tésztájú fánk nem a hagyományos módon készül, elmarad a dagasztás és a kelesztés. Amint bekeverted a masszát, kanál segítségével máris szaggathatod a tésztát a bő, forró olajba.
Almás-mandulás muffin
Az almás muffin a legjobb sütemény azok számára, akik életükben először próbálkoznak valamilyen édesség megalkotásával. A muffin egyszerűen készül, mégis különleges, a tésztája szaftos, ízekben gazdag, és a csomagolás sem árt neki, ezért még az uzsisdobozban is érdemes neki helyet szánni. Az édes gyümölcs mellett mandulapehely is kerül a tésztába, így némi játékosság is érezhető a textúrában.
Omlós, habos-almás sütemény
A habos-almás sütemény az egyik leggyönyörűbb desszert az almás finomságok palettáján. A tésztája omlós, melyen vastag almás töltelék terül el fahéjjal bolondítva, már így finom lenne, de itt nincs megállás: a tetejére tojáshabból készült korona is kerül. A csodaszép desszert jeles napokra is méltó választás.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors