
Párolóbetét: haszontalan vagy hasznos kütyü a konyhában?
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent

Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk
Az már egyértelmű, hogy a legtöbb zöldség sütve a legfinomabb, de hogyan lesznek a legegészségesebbek? Egyre több kutatás állítja, hogy a párolás vagy gőzölés a legjobb módszer, ha az a cél, hogy minél több jótékony hatását megőrizze az étel.
A víz és a magas hőmérséklet sok vitamint és ásványi anyagot kiold a zöldségekből. A cél tehát az, hogy minél alacsonyabb hőfokon, a lehető legkevesebb vízben és a legrövidebb ideig pároljuk őket. A legjobb, ha víz nem is éri, csak a forró gőz járja át a zöldségeket.
Olcsó és hasznos
Szóval erre való az az elképesztően furcsa küllemű, olcsó fém eszköz, amiről sokáig nem is tudtam, micsoda. Párolóbetétnek hívják és mint az utóbbi évben, mióta van nekem ilyen, megtudtam, nagyon hasznos darab a háztartásban. Egyrészt állítható a mérete, ezért több különböző fazékhoz is illeszthető.
Feledékeny anyukák barátja
További elképesztően praktikus tulajdonsága, hogy a hagyományos párolással ellentétben a betét használata közben nem kell árgus szemekkel figyelni, vajon leég-e az étel. Simán ott is lehet felejteni néhány perccel az ideális elkészítési időn túl, akkor sem történik semmi katasztrófa. Mivel a zöldségek a betéten pihennek, a víz pedig a lábos alján van, a forró vízből kicsapódó gőzben sokkal lassabban, de egyenletesebben puhulnak meg. A párolóbetét akkor volt különösen hasznos társam, mikor nap mint nap bébiételeket gyártottam. Így sosem főttek a zöldségek túl, bíztam benne, hogy a legtöbb tápanyagot magukban tartják és mégis egyenletesen megpuhultak.

Így működik
A párolóbetétet beteszem a fazék aljába, majd annyi vizet öntök alá, hogy semmiképp se legyen képes átjönni a kis lukakon. A vizet felforralom, sózom, és amikor bugyborékol, a betétben teszem a megmosott és felaprított zöldséget. Lefedem, és addig párolom, míg éppen puha nem lesz. Ekkor a közepén lévő kis fogó segítségével kiemelem a gőzből, és hideg vízbe teszem. Brokkolinál, például ennél a mogyorós receptnél, répánál és zöldborsónál is nagyon bevált, sőt, bizonyos esetekben, ha éppen nem sütöm, akkor a karfiol is jobb lesz ezzel a módszerrel.
További felhasználási lehetőségei
Nem csak zöldségek puhítására alkalmas ez a hasznos kis eszköz. Ha nekivágok egyszer végre a házi kínai gombóckészítésnek, és nem sikerül bambusz párolót beszereznem, biztosan ezzel fogom megpróbálni. De a hagyományos mákos-sodós, édes gőzgombóc is elkészíthető a segítségével.