Isteni, almás csúsztatott palacsinta: vaníliafagyival kínáld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csúsztatott palacsinta tésztája máshogy készül, mint a hagyományos verzióé, sokkal habosabb, remegősebb az állaga.
Azt szokták mondani, hiába egyszerű édesség, a palacsintára nem lehet ráunni, hisz rengetegféle változat készülhet belőle. Lehet édes vagy sós, pufi vagy vékony, habosabb vagy tömörebb.
Ha már palacsinta, odáig vagyok a palacsintatornyokért, főleg a csúsztatott fajtákért. A csúsztatott palacsinta tésztája kicsit habos és remegős annak köszönhetően, hogy a tojások szétválasztva kerülnek bele. A sárgáját vajjal kell habosra keverni, a fehérjéből pedig kemény habot kell verni: ha a kettőt egybekevered, megszületik a tökéletes palacsintatészta. Csúsztatott palacsinták közül az almás az egyik legfinomabb, amely mellé remekül illik a vaníliafagyi. Lepd meg vele magad és a szeretteid, ezért a palacsintáért tényleg mindenki odáig lesz!
Almás csúsztatott palacsinta
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 20 dekagramm finomliszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 10 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 5 deciliter tej
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 2 kilogramm alma (Idared)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál cukor
Tálalás:
- vaníliafagyi ízlés szerint
Elkészítés:
Töltelék:
A megtisztított almát reszeljük le, utána nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, majd keverjük egybe a cukorral és a fahéjjal.
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját a puha vajjal keverjük habosra.
A fehérjét a sóval verjük kemény habbá, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot.
A vajas keverékhez forgassuk hozzá a lisztet és a tejet, majd a kemény habot is keverjük hozzá.
A palacsintamasszát felforrósított, enyhén olajozott palacsintasütő serpenyőben süssük ki. A tésztát merőkanál segítségével adagoljuk a serpenyőbe, mindkét oldalán süssük aranybarnára, a fordítást spatula segítségével végezzük.
Összeállítás:
Egy tálcára helyezzünk 1 darab palacsintát, majd a tetejére tegyünk az almás töltelékből, helyezzünk rá még egy palacsintát, majd folytassuk tovább a töltést, pakolást, míg el nem fogynak az alapanyagok.
A palacsinta mellé kínáljunk vaníliafagylatot.
Fotó: Botos István