
Almás zabkása melegítő fűszerekkel – Energiát ad az őszi napokra

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A zabkása nemcsak egészséges, energiát adó reggeli, hanem ezerféleképpen variálható, így sosem fogod megunni.
A zabkását a legtöbbször a sportolók eledeleként szokták emlegetni, gyorsan elkészíthető, jól variálható reggeli, ami után csak úgy pörögni fognak a lábaid. Ha nem sportolsz, de szeretnél energiát nyerni, akkor is melegen ajánlom a zabot, hiszen lassan felszívódó szénhidrátként sokáig fejti ki a hatását.
Az alapzabkását érdemes változatossá tenni, gyümölcsökkel, magvakkal, de akár csokival is. A banános-mogyoróvajastól szerintem estig meg sem fogsz állni. Ősszel és télen az alma az egyik legjobb és legegészségesebb gyümölcs, amelyből nagyon finom süteményeket is süthetsz, például ezt az egyszerű, almás-diós kevert piskótát.
Az alma zabkásába is tökéletes, de ne nyersen kockázd bele, hanem kicsit karamellizáld meg, adj hozzá melengető fűszereket, mintha crumble-t, morzsapitét készítenél.
Almás zabkása

Hozzávalók 2 személyre
- 1 darab alma
- 1 teáskanál vaj
- 1 teáskanál méz vagy barna cukor
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 150 gramm zabpehely
- 300 milliliter víz vagy növényi ital
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, és kockázzuk fel.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, tegyük rá az almát, a mézet, és pároljuk puhára. Méz helyett használhatunk barna cukrot is, attól jobban karamellizálódik a gyümölcs. Szórjuk rá a fahéjat, adjuk hozzá a zabpelyhet, és öntsük fel vízzel vagy növényi itallal. Közepes lángon néhány perc alatt főzzük meg.
Fotó: Getty Images