
A leggyorsabb és legegyszerűbb morzsasüti - Forró, ropogós, almás mennyország
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Tisztán emlékszem, mikor ettem először morzsasütit, illetve akkor még nem is tudtam, hogy ez a neve: 1995. nyarán Franciaországban nyaraltam, és a vendéglátóm - aki imádott sütni-főzni - egyik este ezzel lepett meg.
Két hetet töltöttem Bretagne-ban, az egész nyaralás a kulináris élvezetekről szólt vagy mondhatjuk azt is, hogy folyamatosan ettünk. Isteni dolgokat kóstoltam, például életemben először homárt, sokfogásos vacsorákat finom borokkal társítva. 19 évesen a mennyországban éreztem magam.
Egyszerű, gyors és könnyen variálható
A morzsasüti egy otthonülős délutánon született, és ott helyben meg is tanultam a készítését. Tényleg nem volt bonyolult, de azért leírtam gyorsan, hogy el ne felejtsem. Hazahoztam, de persze az évek alatt nyoma veszett - azonban szerencsére emlékezetből is meg tudtam sütni.
A morzsasüti egy nagyon gyors sütemény, az a típus, ami akkor igazán jó, amikor hirtelen toppannak be a vendégek vagy megkívánunk valami édeset. Ez a változat almával készül, de körtével vagy valamilyen szezonális bogyós gyümölccsel is finom. Egy kis vaníliafagylalt még jobban kihozza az ízeket.
Mitől lesz ropogós?
A lényege a minél ropogósabb állag, én barna cukorral készítem és a liszt egy részét zabpehellyel helyettesítem. Becsapós, mert hiába a zabpehely, nem diétás, viszont szuperül ropog.
Almás morzsasüti

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
- 8 dekagramm barna cukor
- 2 teáskanál fahéj (őrölt)
- 10 dekagramm liszt
- 10 dekagramm zabpehely (finom szemű)
- 15 dekagramm vaj
- opcionális vaníliafagylalt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A maradék cukrot és fahéjat összekeverjük a liszttel és a zabpehellyel, majd az apróra kockázott vajat elmorzsoljuk benne. A morzsát az alma tetejére szórjuk. A morzsapite lényege, hogy a vaj ne olvadjon meg és morzsás állagot kapjunk. A süteményt betesszük a sütőbe, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk.
Fotó: Getty Images