A leggyorsabb és legegyszerűbb morzsasüti - Forró, ropogós, almás mennyország

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Tisztán emlékszem, mikor ettem először morzsasütit, illetve akkor még nem is tudtam, hogy ez a neve: 1995. nyarán Franciaországban nyaraltam, és a vendéglátóm - aki imádott sütni-főzni - egyik este ezzel lepett meg. 

Két hetet töltöttem Bretagne-ban, az egész nyaralás a kulináris élvezetekről szólt vagy mondhatjuk azt is, hogy folyamatosan ettünk. Isteni dolgokat kóstoltam, például életemben először homárt, sokfogásos vacsorákat finom borokkal társítva. 19 évesen a mennyországban éreztem magam.

Egyszerű, gyors és könnyen variálható

A morzsasüti egy otthonülős délutánon született, és ott helyben meg is tanultam a készítését. Tényleg nem volt bonyolult, de azért leírtam gyorsan, hogy el ne felejtsem. Hazahoztam, de persze az évek alatt nyoma veszett - azonban szerencsére emlékezetből is meg tudtam sütni. 

A morzsasüti egy nagyon gyors sütemény, az a típus, ami akkor igazán jó, amikor hirtelen toppannak be a vendégek vagy megkívánunk valami édeset. Ez a változat almával készül, de körtével vagy valamilyen szezonális bogyós gyümölccsel is finom. Egy kis vaníliafagylalt még jobban kihozza az ízeket.

Mitől lesz ropogós?

A lényege a minél ropogósabb állag, én barna cukorral készítem és a liszt egy részét zabpehellyel helyettesítem. Becsapós, mert hiába a zabpehely, nem diétás, viszont szuperül ropog. 

Almás morzsasüti

almás morzsasüti recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 8 dekagramm barna cukor
  • 2 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 10 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm zabpehely (finom szemű)
  • 15 dekagramm vaj
  • opcionális vaníliafagylalt
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és összekeverjük a citromlével, 2 evőkanál cukorral és 1 teáskanálnyi őrölt fahéjjal. Ezzel a keverékkel beterítjük a piteforma alját.

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

A maradék cukrot és fahéjat összekeverjük a liszttel és a zabpehellyel, majd az apróra kockázott vajat elmorzsoljuk benne. A morzsát az alma tetejére szórjuk. A morzsapite lényege, hogy a vaj ne olvadjon meg és morzsás állagot kapjunk. A süteményt betesszük a sütőbe, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük