Tejkaramellával töltött argentin keksz: a pénztárcabarát aprósütemény mindenkit levesz a lábáról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Dél-Amerika kedvenc töltött keksze az Alfajores, az édes tejkaramellával megkent korongok szó szerint függőséget okoznak, nehéz lesz majd leállni velük.
A látványos finomságot a spanyol hódítók vitték magukkal Argentínába, azóta az ország kedvenc keksze. Az édesség gyártása nagyon egyszerű, főleg akkor, ha készen sikerül beszerezni a Dulce de leche karamellizált tejkrémet, amellyel az omlós tésztakorongokat kell megtölteni. Ha azonban ezt a különleges finomságot nem tudod megvásárolni, nincs mese, neked kell elkészítened.
Először is konzerves sűrített tejet kell beszerezned, amit fazékban vagy kuktában, vízzel felöntve kell főznöd elég sok ideig. Miközben fő a konzerv, a doboz belsejében csoda történik, de ezt csak akkor fogod meglátni, amikor a teljesen kihűlt terméket felbontod. Onnantól a sűrű, édes tejkaramellkrém lesz az új kedvenced, amit magában is lehet fogyasztani, illetve palacsintákba, fánkokba töltve vagy más süteményekre kenve is fantasztikus.
Az argentin töltött kekszek kétféle változatban népszerűek, tálalhatod őket a karamellkrémmel töltve, de a korongok oldalát kókuszreszelékben is megforgathatod, így sokkal mutatósabb lesz az amúgy is tökéletes sütemény.
Argentin keksz tejkaramellával
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm vaj
- 5 dekagramm porcukor
- 15 dekagramm liszt
- 1 darab tojássárgája
- 1 doboz cukrozott sűrített tej (400 g)
- kókuszreszelék a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
A puha vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a lisztet, majd a tojássárgájával gyúrjuk össze. Formázzunk a tésztából cipót, picit lapítsuk ki, csomagoljuk be folpackba és pihentessük a hűtőben 1 órát.
Pihenés után a tésztát nyújtsuk ki, mintha linzert készítenénk, majd pogácsa- vagy linzerkiszúróval szaggassuk ki a tésztát. A tésztaköröket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 160 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg.
Krém:
A konzerves sűrített tejet tegyük lábasba vagy kuktába, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy a doboz 2/3 részéig érjen. Fedjük le és kezdjük el főzni (lábasban körülbelül 2 óra, kuktában 45 perc), a főzés után hagyjuk kihűlni, utána keverjük át.
Összerakás:
Fogjunk meg egy tésztakorongot, kenjük meg a karamellkrémmel, majd ragasszuk össze egy másik tésztakoronggal. A töltött tésztaérmék oldalát forgassuk meg a kókuszreszelékben.
Fotó: Getty Images