Sütőtökös gerslirizottó, az ősz legkülönlegesebb körete - Kecskesajttal az igazi

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amit a legjobban várunk az őszben, az egyértelműen a sütőtök szezon. Mindig kizárólag sütve készül, úgy érvényesül a legjobban semmihez nem hasonlítható, karakteres íze, amit egész ősszel és télen lehetetlennek bizonyul megunni. 

Mindig óriási adagot sütök meg egyszerre, egy részéből krémleves, másik feléből püré, köret, desszert, szendvicskrém vagy akármi más lesz. Mert ez a sárga szín és a karamellizált, édes íz ezerféleképpen arat, mindenféle fogásban, mindenféle fűszerrel, sokféle alapanyaggal kombinálva.

Rizottó árpagyöngyből

Az árpagyöngy alábecsült alapanyag, pedig elképesztően olcsó, finom és tápláló gabonaféle. Itthon is mindenütt kapható, mégis egy külföldi szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall adott kedvet hozzá, hogy először kipróbáljam. A legjobb a gersliben az, hogy nem tud pépesre főni, mindig megmarad kissé harapnivalónak az állaga, ezért is alkalmas rizottó készítésére. A megsütött, leturmixolt tök önmagában, további alapanyagok hozzáadása nélkül krémes szószt ad, ami nemcsak a lenti gerslihez, de tésztákhoz, tarhonyához, rizshez is jól illik. Az alábbi recept annyira jó, hogy magában, vagy ahogy a képen látható, hatperces tojással is finom, de húsok mellé különleges köret.

Fotó: Ács Bori

Sütőtökös gerslirizottó

20181001 122608 (1)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm sütőtök
  • 200 gramm gersli
  • 1 teáskanál
  • 1 deciliter tejszín
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 100 gramm kecskesajt
Recept idők

Elkészítés:

A tököt nagyobb darabokra vágom, és 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül egy óra alatt puhára sütöm. Míg a tök sül, megfőzöm a gerslit: sós, lobogó vízbe teszem, és alacsony lángon rotyogtatva körülbelül háromnegyed óra alatt puhul meg. Amikor a tök megpuhult, megvárom, míg kissé kihűl, és a puha húsát egy kis tálba kanalazom. Hozzáöntöm a tejszínt, fűszerezem és leturmixolom. A megpuhult gerslit leszűröm, majd elkeverem a sütőtök pürével. Tálaláskor kemény kecskesajttal szórom meg.
Ezt is szeretjük