Bólyi túrós avagy a lusta asszony rétese - Öt perc az összeállítása
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Imádom a túrós süteményeket, boldogan próbálok ki új recepteket. Bármilyet eszem, az az érzésem, hogy egészséges finomságot teszek az asztalra, még akkor is, ha az adott édesség tele van cukorral. A bólyi túrós ráadásul olyan egyszerű és gyors, hogy még időhiányra sem tudok hivatkozni az elkészítésénél.
Ezt a szuper könnyű és elképesztően finom süteményt más néven lusta asszony rétesének is nevezik. És hogy miért egy Baranya megyei településről kapta az egyik nevét? A szóbeszéd szerint a hetvenes években Bólyról küldte be valaki a Nők Lapja receptpályázatára. A recept akkora sikert aratott, hogy bekerült a lap akkori főszerkesztője, F. Nagy Angéla szakácskönyvébe.
Innentől kezdve a bólyi túrós karrierje megállíthatatlan volt, kezdő háziasszonyok tömegei készítették és készítik el a mai napig. A süti különlegessége, hogy a tésztát se gyúrni, se keverni nem kell, csak szórni és önteni, mégis habkönnyű túrós lepényt kapunk.
Ha valami gyors, túrós finomságra vágysz, ezt a süteményt ajánlom, mert elronthatatlan, és a siker garantált. Az eredeti recept mazsolát is tartalmaz, de ez tényleg csak ízlés kérdése, én kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva az összes receptből kihagyom az aszalt szőlőszemeket.
Bólyi túrós
Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 dekagramm rétesliszt
- 20 dekagramm porcukor
- 10 dekagramm vaj
- 50 dekagramm túró (legjobb a rögös)
- 10 dekagramm mazsola (elhagyható)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 0.5 zacskó sütőpor
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot meg a sütőport egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
Egy kisebb tepsit a vaj felével kikenünk, majd a lisztes cukor felét beleszórjuk.
Krumplinyomó segítségével a tetejére nyomjuk (vagy csak rámorzsoljuk) a túrót, és megszórjuk az alaposan átmosott mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Erre hintjük a cukros liszt maradékát, majd az egészet egyenletesen leöntjük a tojással simára kevert tejjel.
A vaj maradékát a tetejére morzsoljuk, és a forró sütőben öt percig 220 fokon, majd 150 fokon további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és langyosan vagy hidegen, felszeletelve tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors