A nyári villámsaláta - Tökéletes választás főzésmentes napokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Tartalmas saláta, remek választás olyan napokra, amikor nincs kedvünk a tűzhely előtt állni és főzőcskézni.
A nyári hőségben kötelező friss salátákat fogyasztani. Az egészséges falatok jólesnek a testnek és léleknek egyaránt. Legyünk őszinték, mikor pokolian forró napok tombolnak, semmi kedvünk a meleg tűzhely előtt állni és főzőcskézni, ennünk azonban kell - ez a saláta tökéletes választás a gáztűzhelymentes napokra. Jó nagy tálba pakoljuk a finomságokat, amelyeket tartármártással keverünk össze, a salátát hűtőbe toljuk, ha pedig megéhezünk, csak előkapjuk.
Évszaktól függetlenül is szoktam salátákat készíteni, nyáron azonban sokkal gyakrabban választom a könnyű, mégis tartalmas változatokat, melyek nem nehezítik el a gyomrot, de finomak. A Brutus az öcsém kedvenc salátája, amit olykor hús mellé is szoktam neki készíteni. Minél hidegebb, annál jobb lesz, hiszen az ízek összeérnek.
A tartármártás elkészítését mindenki csinálja a saját bevált receptje alapján, sokan házi készítésű, adalékanyagmentes majonézt kevernek ki, majd összedolgozzák a tejföllel, míg mások a bolti verziót használják hozzá. Van, aki a majonéz ízét hangsúlyozza a mártásban, míg más inkább több tejfölt tesz a szószba, ezért sem írok pontos arányokat, mert a tartárt mindenki máshogy szereti - savanykásan vagy édesen. Én például mindig teszek bele 1 teáskanál cukrot is, de ha ez valakinek nem szimpatikus, egyszerűen hagyja ki belőle.
Brutus saláta
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej jégsaláta
- 150 gramm csemegekukorica
- 30 dekagramm sonka
- 20 dekagramm trappista sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 6 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál 20%-os tejföl
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A jégsalátát szedjük leveleire és alaposan mossuk meg. Vegyünk elő egy nagy tálat, a salátaleveleket tépjük ösze, vagy tetszőleges méretűre vágjuk össze.
A dobozos kukoricát szabadítsuk meg a levétől, majd borítsuk a salátára.
A sonkát közepes méretűre kockázzuk fel, adjuk a salátához.
A sajtot reszeljük le, mehet is a salátához, amit sóval, borssal keverjünk össze.
A tartármártáshoz a tejfölt és majonézt keverjük össze, sóval, borssal és az 1 teáskanál cukorral ízesítsük. A szószt öntsük a salátára, alapos keverés után fedjük le alufóliával, majd tegyük hűtőbe, hidegen fogyasztva a legfinomabb.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors