Mamaféle túrós pite búzadarával: nem kell pihentetni a tésztát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szinte pillanatok alatt a sütőbe kerül a túrós sütemény, a szeleteléssel azonban várj, míg kihűl, bár a meleg süti csábító illatának nehéz lesz ellenállni.
A mamaféle túrós süteménynek nincsen vetélytársa. Nagymamám mindig bő töltelékkel sütötte, sosem volt száraz. Ennek azonban megvan az a veszélye, hogy a krém eláztatja a tésztát, ezért búzadarával, tojásfehérjével vagy vaníliás pudinggal érdemes egybeforgatni a túrót. A töltelék ízlésre szabható, jól áll neki a mazsola vagy valamilyen kandírozott gyümölcs. Nem csak az íz, a textúra kialakítása is tetszőleges, ha krémesebbre szeretnéd, botmixerrel alaposan dolgozd át, de darabosabban is jó lesz.
Az omlós tésztát nem szükséges pihentetni, azonnal dolgozhatsz vele, ha azonban előkészítenéd másnapra, tedd bátran a hűtőbe. A cukrot tartogasd a töltelékbe, jól áll neki, ha többfajta kerül bele, érdemes kipróbálni bourbon vaníliás cukorral, de ha szeretnéd, 1 teáskanál fahéjjal is különlegessé teheted a zamatát.
Nagy erény a türelem, csak akkor tudsz szépen szeletelni, ha megvárod, míg kihűl a süti.
Búzadarás túrós pite
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 40 dekagramm finomliszt
- 20 dekagramm vaj
- 20 dekagramm tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 darab tojás (kenéshez)
Töltelék:
- 1 kilogramm túró
- 15 dekagramm cukor
- 2 csomag vaníliás vagy bourbon vaníliás cukor
- 1 darab biocitrom reszelt héja
- 4 evőkanál búzadara
- 200 milliliter habtejszín vagy tejföl
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval, cukorral és a sütőporral, utána a vajjal és a tejföllel is dolgozzuk össze.
Töltelék:
A töltelék hozzávalóit keverjük egybe krémes vagy darabos állagúra, ahogy tetszik.
A begyúrt tésztát felezzük meg, az egyik felét nyújtsuk ki a tepsi méretéhez igazítva, majd borítsuk a sütőpapírral vagy vajjal kikent 33x38 centis formába. A tészta felszínét villával szurkáljuk meg, majd simítsuk rá a tölteléket. A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd helyezzük a krémre.
A tészta tetejét fogvájóval vagy éles késsel kicsit szurkáljuk meg, majd a felvert tojással kenjük meg.
A tészta tetejét villa vagy kés segítségével ízlés szerint lehet cifrázni, de nem muszáj.
A süteményt 180 fokosra előmelegített sütőben 20-35 perc alatt süssük aranybarnára, kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors