![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pici, de tele van vassal: 7 érv, amiért érdemes mazsolát fogyasztani
![mazsolacover](https://kep.index.hu/1/0/3550/35501/355012/35501221_2715563_70e619bf5600bca40dabad0cfad65e4c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az édes aszalt finomság régóta ismert csemege, amit az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen része az egészséges étkezésnek, de vajon mi a helyzet az aszalt gyümölcsökkel?
Az aszalt gyümölcsök kiváló nassolnivalók, magában is lehet őket fogyasztani, illetve különböző sütemények és ételek készítésénél is felhasználhatóak. Az aszalás gyümölcstartósítási eljárás, melynek során a gyümölcs veszít víztartalmából és tömegének értékéből, de vitamintartalmát megőrzi. Cukortartalma is jelentős, ezért fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek oda kell figyelniük, mennyit fogyasztanak belőle.
A mazsola szárított szőlőszem, arany és barna színben lehet kapni. A barna hagyományos, napon történő szárításnak köszönheti a színét, nem tartalmaz tartósítószert. Az aranymazsolát dehidrátorban szárítják és tartósítóként kén-dioxidot tartalmaz.
![mák2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3550/35501/355012/35501209_0ea736ed3cc92deffed9fc960c029aec_wm.jpg)
A szárított gyümölcsök, köztük a mazsola is bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és még fitotápanyag is található benne.
Az ízletes csemege megosztja az embereket, van, aki szereti és hálásan fogadja, ha a reggeli túrós batyujában talál egy-két aranyló szemet, míg más irtózik tőle és kerüli azokat a finomságokat, amelyekbe mazsolát szoktak rejteni. Hogy kinek mi ízlik, szubjektív, a tények mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, el kell ismerni, hogy a mazsola fogyasztása igen jótékonyan hat a szervezetre. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően védi a szemet, a kalcium pedig a csontok egészségéért felel. Mutatjuk, még ezeken kívül mi mindenre jó.
Jót tesz az emésztésnek
Székrekedéssel küzdőknek nagyon ajánlott a fogyasztása, már napi néhány szem mazsola elfogyasztása hozzájárul a probléma megszüntetéséhez.
Rosttartalmának köszönhetően eltávolítja a káros méreganyagokat a bélrendszerből. Egyes bélbetegségek megelőzésében is segít.
![mák1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3550/35501/355012/35501213_2d85e417b6d1bac57e47d0df5285cd30_wm.jpg)
Vasban is bővelkedik
Vérszegények bátran fogyaszthatják, mivel vasat és B-komplexet tartalmaz, így segít a betegség megelőzésében.
Baktériumölő
Antibakteriális hatása miatt elpusztítja a baktériumokat, fertőzéseket. Megfázás idején is érdemes gyakran fogyasztani, mert lejjebb viszi a magas lázat.
Gyulladásgátló
Csökkenti a savasodást, megelőzi az ízületi gyulladás és a köszvény kialakulását.
![mák3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3550/35501/355012/35501233_cb03fc15d99e5829c03e6b10af7675de_wm.jpg)
Védi a fogakat
A mazsola oleanol-savat tartalmaz, amely védi a fogakat a fogszuvasodástól, megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájban. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ezért erősebbé teszi a csontokat, így a fogakat is.
Energiával tölt fel
Gazdag fruktózban és glükózban, ezért feltölti a szervezetet energiával. Fogyókúrázók azonban csak mértékkel fogyasszák, mivel éppen az előbbiekből adódóan hízni is lehet tőle.
A bőr szépségének őre
A szépségápolásban is fontos szerepe van fenoltartalma miatt, ez késlelteti a szarkalábak és ráncok megjelenését. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a bőr szépségének megőrzéséhez.
Az apró mazsolát magában is jólesik nassolni, de kerülhet sütemények tésztájába, esetleg édes töltelékekbe, a reggelinél fogyasztott müzlibe vagy joghurtba is bele lehet keverni, de még különböző salátákba is érdemes beleforgatni. Mivel mindent csak mértékkel illik fogyasztani - igaz ez a mazsolára is -, napi 1 marék az ajánlott mennyiség belőle.
Fotó: Getty Images