Isteni céklaleves fetával és joghurttal tálalva: sütőben sült paradicsom is gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zöldségek a sütőben sülnek puhára, mielőtt a levesbe kerülnének, így sokkal intenzívebb lesz az ízük.
Ha tél, akkor céklaszezon, hideg időben különösen fontos a vitaminpótlás, de szerencsére ilyenkor is van miből válogatni, az édeskés zöldség tökéletes választás. Sütőben is megsütheted, ha inkább köretet készítenél belőle, de isteni levest is főzhetsz céklából. Ha az édeskés ízét valamivel ellensúlyoznád, adj hozzá paradicsomot, a savas közeg nagyon jót tesz neki.
Hogy igazán finom legyen a leves, a zöldségek nem főve, hanem sütve kerülnek bele, a sütőben koncentrálódik az ízük. Utána már csak annyi dolgod lesz velük, hogy alaplével és fűszerekkel összeturmixolod őket. Tálalásnál érdemes ellensúlyozni a cékla picit földes, erős ízét, keverj a levesbe joghurtot, szórd meg feta sajttal, mennyei lesz az összhatás.
Céklaleves fetával
Hozzávalók 4 személyre
- 600 gramm cékla
- 500 gramm paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- 500 ml alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 100 g feta sajt
- 100 g joghurt
Elkészítés:
A céklát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk félbe, ha nagyon nagyok, akár negyedekbe. A hagymákat pucoljuk meg, mindkettőt vágjuk finomra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd szórjuk rá a céklát és a paradicsomot. Locsoljunk rájuk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük. Toljuk őket a sütőbe 25-30 percre, míg megpuhulnak.
A megsült paradicsomot passzírozzuk át egy szitán, hogy a héja és a magok fent akadjanak. Az átpasszírozott paradicsomot és a megsült céklát tegyük félre.
Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban. Dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc kevergetés után öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a céklát és a paradicsomot, melegítsük őket össze 10 perc alatt. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Vegyük le a tűzről, majd botmiexerrel pürésítsük. Kóstoljuk meg, ízesítsük ízlés szerint.
Melegen, joghurttal meglocsolva és feta sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images